Hydrogen Sea - Er zijn zoveel fascinerende samenwerkingen gaande onder onze voeten

Er zijn zoveel fascinerende samenwerkingen gaande onder onze voeten

Hydrogen Sea is terug. Eind januari verscheen de nieuwe ep 'Symbiosis'. Aanleiding voor de plaat was het nummer dat als titelsong gekozen werd voor de Één-serie 'Black-out'. End Up (uit de ‘Court The Dark’-ep) dateert uit de tijd toen ze nog met twee speelden. Tijdens de lockdown, die ze met zijn tweeën doorbrachten, inspireerde die song hen om back to the roots te gaan. ‘Symbiosis’ is daardoor een hartverwarmende duo-piano-ep geworden. Het was uitkijken naar een gesprek met Birsen Uçar en Pieterjan Seaux.

 

Waarom is het een ep geworden en geen full-album?

Pieterjan: Covid heeft er in elk geval niets mee te maken (lacht). We waren al even van plan om iets te doen rond het feit dat een nummer uit 2014 heruitgebracht werd. We hebben enkele nummers verzameld, die pasten in dezelfde sfeer, en hebben die gebundeld in een pakketje van vijf. Ook in die nummers zijn we onze basisfilosofie trouw gebleven: verbondenheid met de natuurlijke wereld.

Hydrogen Sea is back wordt dan wel eens gezegd. Is dat een verkeerde perceptie?

Birsen: We zijn eigenlijk nooit weggeweest. Er waren wel periodes waarin we minder hebben opgetreden. Maar we zijn altijd muziek blijven maken. Bij zo’n release wordt dan snel het woord "comeback" gebruikt, maar dat klopt niet. Nu hadden we echt iets nieuws om mee naar buiten te komen. Dat is alles.

De plaat heet ‘Symbiosis’. Hoe lang hebben jullie naar die titel gezocht?

Birsen: Die titel vindt viel vrij snel uit de mouw. Hij verwijst vooral naar twee organismen die in harmonie kunnen samenleven. Het is een goede zaak voor de beide partijen dat ze samen leven. Ik ben zelf veel bezig met de planeet. Dat hoorde je ook op de vorige plaat die over de sterren, andere planeten en zonnestelsels ging. Nu ben ik meer naar beneden gaan kijken: ik observeerde de kleine organismen die letterlijk onder onze voeten leven. Daar zijn zoveel fascinerende samenwerkingen. Ga meer eens een bos in. De teksten en ook de muziek hebben die boodschap proberen te vatten.

Hoe moeilijk was het om die filosofie te vertalen naar songs?

Pieterjan: In de tekst was dat alvast geen probleem, omdat ik er nu eenmaal heel hard mee bezig ben. Het ging als vanzelf. Ook in de muziek reflecteerde zich dat al bij al vrij gemakkelijk. We wilden vooral de juiste sfeer creëren en op zoek gaan naar harmonie. Het was als het volgen van een pad.

De tv-serie ‘Black-out’ heeft een nummer van jullie opgepikt. Hoe belangrijk was dat?

Birsen: Het was heel leuk, omdat de muziek er zich gewoon goed toe leent. Onze sound matcht opvallend goed met de beelden van de reeks. Ik ben heel blij dat ze dit gebruikt hebben. Zeker omdat er op zondagavond veel kijkers zijn. Dat is altijd heel handig (lacht). De makers hebben zelf End Up gekozen nadat ze een concert van ons hadden bijgewoond. Ze wilden er al altijd iets mee doen, vertelden ze nadien.

Jullie plaat klinkt heel intimistisch en toch hoor je een groot instrumentarium. Was dat vooraf zo gepland?

Pieterjan: Het was inderdaad de bedoeling om met weinig instrumenten een breed klinkende plaat te maken. Het leek ons een fijne uitdaging. Vroeger was onze klank nogal elektronisch, daarna zijn we met een band op pad gegaan en nu is er dit. In den beginne zijn we met ons tweetjes ooit muziek beginnen maken, enkel met piano. Het was leuk om naar die tijd terug te keren. Met de coronacrisis konden we ook weinig muzikanten uitnodigen natuurlijk.

Is dit de beste formule om jullie ideeën naar buiten te brengen?

Birsen: Het groepsgebeuren blijft ook belangrijk. Het is een en-en-verhaal. Werken met een band is fijn, maar ook gewoon componeren in intieme setting blijft leuk. Daar vertrekken we steeds van uit. We wilden vooral dromerige sferen creëren. Er lijkt niet veel te gebeuren, maar als je goed luistert, hoor je telkens weer iets anders.

Wanneer is 2021 gelaagd voor julie?

Birsen: Als ik terug mijn ouders kan vastpakken. En muzikaal ben ik nu al blij dat we iets konden uitbrengen. Naar optredens spreek ik me niet uit. Dat heb ik al afgeleerd.

Pieterjan: Ik ga tevreden terugblikken, als we allemaal gezond en gelukkig zijn. En samen kunnen zijn. Ik denk wel dat er in de zomer dingen mogelijk zullen zijn qua concerten, maar het zal zeker niet zijn zoals de zomer van 2019. Eén ding is zeker: we zullen al verder staan dan vorige zomer.

Is deze ep een tussendoortje en een opstap voor een volgende plaat?

Pieterjan: Deze ep is evenwaardig aan ons vorige werk. Ik zie het niet als een teaser voor wat komen gaat. Het is een verzameling van vijf songs, die op zichzelf kunnen staan. En daarna zien we wel. Misschien ligt een volgende plaat in een ander klankspectrum. Maar momenteel focussen we op ‘Symbiosis’.

Foto: Alexander Popelier

10 februari 2021
Steven Verhamme