Hydrogen Sea - Symbiosis

Hydrogen Sea - Symbiosis

Waar schept u moed uit tijdens dit klotejaar? Het bingewatchen van alle series die je ooit wou zien? Het herontdekken van platen in je collectie? Of, net als zovelen, in de natuur?

Voor Birsen Uçar en PJ Seaux is het duidelijk. Zij hebben de natuur nodig: vogelgezang, planten, insecten, bergen, met sneeuw getooide boomtoppen,… Daar vonden zij de broodnodige rust in het hoofd om nieuwe ep te kunnen maken. Eentje die ze noodgedwongen met hun beitjes maakten door de verplichte scheiding van de rest van Hydrogen Sea. Lockdown weet u wel?

Seaux zette zich achter de piano en Uçar zong de nummers in met zachte stem, net als in hun begindagen. En zo bouwden ze een eigen “indigo wereld”, een veilige plek waar de boze, chaotische buitenwereld tegengehouden wordt door doornige haagkanten die de velden, waarlangs ze wandelden, beschermen tegen de gure wind.

En daar past ook de nieuwe versie van End Up bij, de song die momenteel dienst doet als generiekmuziek voor de serie 'Black-Out'. Die begint met de woorden: “Leave the world outside”, en gaat over de zoektocht naar verbondenheid met iemand tijdens donkere momenten. De minimalistische pianoversie doet denken aan het werk van Agnes Obel.

En ook de rest van de vier songs zitten in die sfeer. Hier en daar zit er wel eens een kleine versiering in, maar voor de rest klinken de nummers schaamteloos minimalistisch en puur als de natuur waar het duo zo graag terug mee in verbinding kwam. Zo blijkt toch uit Already dat een regelrechte oproep is om terug te keren naar de natuur.

These Days verhaalt hoe ze die verbinding wel hadden als kind, toen ze nog in de tuin speelden. Maar ergens ging die verbondenheid verloren door alle chaos in het hoofd die bij het ouder worden groter werd. Iets wat we allemaal wel zullen herkennen.

Maar er is hoop, zo blijkt uit afsluiter The Wait Is Over. De wereld mag dan in brand staan en alle bomen worden misschien wel gekapt, ergens diep verborgen ligt hoop en die is gratis. “Whatever happens, we will get through”.

En straks komen de lente en de zomer en het daarbij horende nieuw leven. De kringloop van het leven gaat weer verder en zo zal dit fijne plaatje een delicaat tijdsdocumentje worden van deze donkere dagen.

31 januari 2021
Marc Alenus