De Delvers - De lockdown gaf dan weer een aparte energie

De lockdown gaf dan weer een aparte energie

Zoals elke band hebben ook De Delvers afgezien, zij het vooral omdat ze niet konden spelen. Want overleven lukte gelukkig nog wel. Nochtans is er heel wat gebeurd sinds ze op daFestival passeerden.

Wat heb je nog gedaan sindsdien? Zijn de plannen die je toen had ook maar enigszins uitgekomen?

Tom Kets: Het "jaar van de rat" is voor De Delvers een heel vreemd jaar geweest. Live viel, zoals voor elke band, eigenlijk alles weg. Optredens werden verplaatst naar nieuwe data. Dat gaf dan een nieuw perspectief, maar ook de nieuwe data werden keer op keer geannuleerd. In ons geval zouden we dit jaar ook op de affiche van enkele grotere festivals (Sinner’s Day) staan. We konden dus dit jaar stappen zetten naar iets grotere podia, ook buiten België. Het is voor ons dus, zoals voor elke band, een erg mager jaar geweest.

Gelukkig waren er nog online initiatieven. Zo stonden we op jullie daFestival, hetgeen erg fijn was, omdat het een mix was van genres, en kregen we een plek op de affiche van twee International Wave Invasion Festivals. Erg fijn om als enige Nederlandstalige band tussen groepen uit Rusland, Argentinië,Engeland,Servië, Nederland,… te staan.

Toch kunnen we niet van een verloren jaar spreken. Vooral op het vlak van airplay gebeurden er heel fijne dingen. De radiozenders, die ons al langer draaien, bleven onze nummers opnemen in hun playlist, maar ook werden we met Wij Worden Wakker, dat normaal een re-release kreeg voor Record Store Day Nederland, opgenomen in de playlist #IkLuisterBelgisch van Studio Brussel. En Willy Radio pikte het nummer op en we mochten er virtueel het festivalprogramma van Marcel Vanthilt mee openen. In het radioprogramma 'Belpop' op Radio 1 kwamen we dan weer terecht in de rubriek van Jan Delvaux. Hij ging in op bands met korte nummers. En op onze debuutplaat vind je wel enkele korte nummers terug. Maar het meest bijzondere was dat we airplay kregen op een Duitse radiozender. Nederlandstalige wave/postpunk, die door duitse radioboxen knalt. We proberen er ons iets bij voor te stellen.

Het laaste gedeelte van het jaar werd voor ons eveneens erg bijzonder. Vorig jaar speelden we samen met Struggler, The Arch en Xtort op een tribute voor Siglo xx, een iconische Belgische waveband. We bewerkten op vraag van 'Into The Dark' twee nummers van Siglo xx in het Nederlands. Begin 2020 namen we ze op. De bedoeling was om deze live sessie te releasen naar aanloop van Record Store Day Nederland en W-fest. Uiteindelijk, toen alles wegviel, werd het november. We kregen erg mooie reacties op onze versies. In de eerste plaats van Siglo xx, maar ook van luisteraars en magazines. Een bewerking en hertaling maken is altijd riskant. Het was spannend. De reacties hebben ons veel deugd gedaan.

Ben je er toch nog in geslaagd om echt live te spelen in 2020?

De laatste keer was op 10 maart, vlak voor de lockdown. Toen hebben we de muzikale inleiding gespeeld van een fimvoorstelling van 'Control' de film van Anton Corbijn over Ian Curtis en de live stream voor dafestival. Dat was het!

Zijn er ook goede dingen voortgekomen uit de lockdowns op muzikaal gebied?

We zijn in de opnames van onze tweede plaat gevlogen. Er werd al veel opgenomen. De lockdown gaf op dat vlak dan weer heel wat ruimte en een aparte energie.

Wat heb je al op stapel staan voor 2021?

We hopen terug live te kunnen spelen voor publiek en onze tweede plaat af te werken. Het terug samen onderweg zijn met de groep, het samen spelen, de momenten na een show, repeteren zonder mondmasker,…

Hoe staat het met de financiële en de mentale gezondheid?

We voelen een zekere schroom om daar echt uitspraken over te doen. In ons geval moet niemand leven van de band. We voelen vooral mee met iedereen die afziet van deze crisis. En dat "afzien" is voor iedereen anders. We denken ook aan al die hulpkreten die geen gehoor vinden. Of zoals het in onze vertaling van Whispers van siglo xx gaat: "Ik wil roepen / mijn mond blijft toe". We moeten er samen voor zorgen dat we elkaar blijven horen, maar daarnaast ook naar onszelf blijven luisteren en voor onszelf zorgen. Bij deze heb je onze nieuwjaarsboodschap meteen ook.

15 december 2020
Patrick Van Gestel