Bertrand Flamang - Gent Jazz 2017 - het genreoverschrijdende met jazz is de rode draad

Grace Jones, Peter Doherty, Norah Jones,... Het zijn maar enkele grote namen van de bijzonder gevarieerde editie van Gent Jazz 2017. Het festival heeft een ijzersterke reputatie en spreekt al langer dan vandaag meer dan alleen de jazzliefhebber aan. Organisator Bertrand Flamang blikt vooruit naar de komende editie.

Was het samenstellen van de affiche dit jaar een gemakkelijke klus?

Bertrand Flamang:
De perfecte affiche hebben we nog nooit kunnen samenstellen. Dat blijft altijd een uitdaging. Het samenstellen viel al bij al beter mee dan voor sommige, vorige edities, dat kan ik je wel verklappen. De verschillende aspecten, waar we al heel lang naar toe werken, komen er steeds beter uit. Onze programmering is altijd een mix geweest van mainstream, creatieve pop en jazz in de vorm van grote namen en een pak opkomende talenten. In de communicatie en de perceptie blijven die grote kleppers bovendrijven. Die kleinere namen, die het later schoppen tot headliners of co-headliners, hebben we vaak zien doorgroeien op grote festivals. Die krijgen vaak eerst van ons veel uitstraling en credibiliteit, ook al zitten ze nu ergens in de buik van ons programma.

Hoe slagen jullie erin om die "kleintjes" te ontdekken en te laten ontbolsteren tot namen die een paar jaar later op grote festivals te zien zijn?

We kunnen trots zijn op enkele namen die het toch aan het maken zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan Go Go Penguin, Christian McBride, Stuff. en ga zo maar door. Trixie Whitley is ondertussen headliner bij ons, net als Kamasi Washington. Namen die allemaal zijn doorgegroeid en serieuze stappen gezet hebben. Ook dit jaar gaan we voor veel jong talent. Als je de avond van Grace Jones bekijkt, dan zie je daar Miles Mosley en United Vibrations staan. Allemaal artiesten met het geluid van nu.

Ook dit jaar kiezen jullie elke dag van Gent Jazz voor een bepaald profiel. Blijft dat een bewuste keuze?

Absoluut! Wij zijn geen festival waar mensen een abonnement kopen voor de volle zeven dagen. Mensen pikken er een dag uit en voor de meeste mensen zijn er misschien wel een paar dagen waar ze enthousiast van worden. Die dagen hebben een eigen muzikaal profiel, soms heel uitgesproken, maar ook niet altijd enkel jazz of pop, als je dan toch stempels wil plakken. Kijk maar naar de laatste dag waar we van DAAU naar Einstürzende Neubauten gaan. Dat genreoverschrijdende met jazz als rode draad typeert ons. Daarbij willen we veel jonge artiesten plaatsen, waarin wij geloven omdat ze aan het doorgroeien zijn. Tegelijker combineren we hen met enkele van onze helden.

Een heel opvallende naam is die van wispelturige Pete Doherty. Wat verwacht je van zijn concert?

Het programmateam bestaat uit vier mensen en daarin wordt er geregeld hevig gediscussieerd. Over Pete waren we erg verdeeld. Er waren het enthousiasme en de twijfels. We hebben ons laten overtuigen, omdat hij echt bij ons wilde staan. Hij is al een paar jaar terug een "betrouwbaar artiest" geworden, waarbij hij zich meer en meer alleen op zijn muziek focust. Hij wil vooral leven van zijn live performances en zijn muziek, los van zijn imago. We geven hem het voordeel van de twijfel. Ik ga met een open geest naar zijn concert kijken en luisteren.

Vorig jaar was er een dipje in de publieke belangstelling na vele jaren van groei.

Bij ons is er een soort golfbeweging, die afhankelijk is van een aantal omstandigheden zoals het weer, maar ook van de wereld rondom ons. Door die aanslagengolf hebben we een tik gekregen die een weerslag had op de ticketverkoop. Dit jaar kunnen we niet klagen; het ziet er goed uit. We hebben ook niet meer de ambitie om nog groter te worden. Een aantal jaar geleden hadden we het gevoel dat er te veel volk was. We hebben toen de capaciteit wat verminderd.

Wanneer ga je tevreden zijn na afloop van Gent Jazz 2017?

Ik hoop dat de mix van het programma zich bewijst en dat media en publiek overtuigd geraakt zijn van het luisterende oor van het programmateam. Dat betekent ook aandacht voor de nieuwe namen. Ik hoop ook dat de grote namen niet ontgoochelen en knappe concerten geven. Anders gaan we toch wat de mist in. We willen eigenlijk naar de muziek van vandaag en morgen en die larderen we met enkele bekende koppen. We hopen natuurlijk ook op voldoende publiek. Echte liefhebbers weten ons zeker te vinden.Gent Jazz vindt plaats van 6 tot 15 juli op de Bijlokesite in Gent. Meer informatie op www.gentjazz.com. Lees ook de voorbeschouwing hier.

3 juli 2017
Steven Verhamme