Barnill Brothers - daFestival #2: We missen het vooral om samen te zingen

daFestival #2: We missen het vooral om samen te zingen

Ideaal voor bij de lunch, deze twee muzikale (en enkel muzikale) broers luisteren uw lunch op om 13u00. Ideaal voor de vertering. Ook hen schoven wij onze daFestival-vragenlijst onder de folkneus.

Hoe stellen jullie het in deze periode van quarantaine? Al (muzikaal) zotte dingen ondernomen? Welke?

Barnill Brothers: Ons nieuwe album 'A Better Place' kwam net voor de quarantaine uit. Het is heel ontgoochelend en frustrerend om de ganse tour in het water te zien vallen. We hadden maandenlang naar die release toegewerkt en ook financieel geïnvesteerd in de promotie, maar dat momentum is nu weg.

De stilte in een periode, die voor ons lekker druk had moeten zijn, is heel bevreemdend, maar we missen het vooral om samen te zingen. Enkel daarom al was jullie vraag om iets op te nemen meer dan welkom.

Werken jullie intussen aan nieuwe songs? Zo ja, kan je daar al iets over zeggen?

Ruben: Ik zou wel willen, maar mijn kop staat er niet naar. Op papier lijkt het misschien perfect: “Laat ons vlug een nieuw album schrijven, terwijl we toch in ons kot moeten zitten”, maar zo werkt dat niet voor mij. Om te schrijven heb ik nood om uit mijn routine te komen. En tijdens deze quarantaine ontbreekt het aan routine.

Barnabé: Er zijn ideeën, maar het is toch niet de meest productieve periode voor nieuwe songs. De quarantaine is voor mij een kans om aan mijn techniek te werken. Niet alleen op de gitaar, maar ook op contrabas en piano. Met andere instrumenten spelen brengt ook nieuwe muzikale ideeën.

Hoe hard komt deze crisis aan? Financieel? Commercieel? Persoonlijk?

Barnabé: Ik kan niet werken. Dus wat mij betreft is het financieel niet zo gemakkelijk. Maar ik blijf positief: je levensritme verlagen brengt ook ruimte voor andere dingen. Ik kan op meer essentiële dingen focussen - mijn vrouw en mijn dochter - en aan mijn muzikale skills werken.

Ruben: Het is voor niemand gemakkelijk natuurlijk, maar we zijn gezond en we hebben brood op tafel. Ik ben nog steeds wiskundeleraar. Dus ik werk van thuis uit, maar met kinderen in de buurt is dat niet altijd gemakkelijk. ;-)

Zijn er al plannen voor nadien? Zo ja, welke?

Ruben: We hebben wel een paar ideeën, zoals een re-release van het album met een crowdfunding om ons publiek er opnieuw bij te betrekken. Maar niemand weet wanneer “nadien” zal zijn. Dus het is niet supermotiverend om over de toekomst na te denken.

Barnabé: Ik droom van een huisconcert op een warme, gezellige plek, waar mensen het recht hebben om te kussen en knuffelen. We willen dat zeker doen zo gauw het opnieuw mogelijk is.

Van wie zouden jullie graag een inhouse-concert zien? Belgisch? Internationaal?

Barnabé: Zonder grenzen? Ik wil Paul McCartney in zijn living room. Hij is voor mij de meest inspirerende songwriter. Maar OK, "realistically speaking": er is veel goede muziek in België: The Bony King of Nowhere, Douglas Firs, Gabriel Rios, ... 

Ruben: We hebben al veel idolen “live at home” kunnen zien. Julian Lage's muziek doet mij momenteel veel deugd. Daar wil ik wel een huisconcert van zien.

7 mei 2020
Marc Alenus