Architecture In Helsinki - Muziek mag niet in vakjes geplaatst worden

Net een nieuwe (remix-)plaat uitgebracht en een nieuw eigen album in het vooruitzicht; je kan niet bepaald zeggen dat Architecture in Helsinki slecht boert. De remixplaat heet 'We Died, They Remixed', maar gelukkig was leadsinger Cameron Bird nog levendig genoeg om ons te woord te staan.

Het wordt jullie ongetwijfeld tot vervelens toe gevraagd, maar hoe kom je met het idee van zo’n remix-album op de proppen?

Had je al zoiets in gedachten toen je de originele plaat ‘In Case We Die’ maakte?
Wij hebben altijd van het remixen als kunst op zich genoten. Al onze vorige EP’s werden geremixt, dus we waren zeker niet aan ons proefstuk toe. Het idee ontstond eigenlijk al lachend, maar uiteindelijk hebben we het er toch maar op gewaagd. Gelukkig, want het bleek tot ons grote genoegen wel aan te slaan.Grote namen alom bij de remixers, waaronder Squeak E Clean, Hot Chip, Safety Scissors, Mocky, Dat Politics, enzovoort.

Het moet toch niet gemakkelijk geweest zijn te kiezen uit het grote aanbod experts op het vlak van "muziekrenovatie"?
We probeerden gewoon de geschikte mensen voor het geschikte liedje te vragen, we wilden dat het klikte tussen de deejay en de song. Het gaf echt wel een ongelooflijke kick toen enkele van onze favoriete artiesten met het plan instemden.
 

Je bent gelukkig met de resultaten van de remixes, maar heb je ook een eigen favoriet uit het veertien tracks tellende album?
Ik vind het album op zich absoluut geslaagd. De muziek komt volledig tot zijn recht op de plaat. Sommige mensen lijken een probleem te hebben met het feit dat "bandmuziek" onder handen genomen wordt. Daar is toch niets mis mee? Muziek moét niet in vakjes geplaatst worden, men moet zelfs niet altijd op alles een genre willen plakken. Iedereen zou zijn muziek door zo’n mengpaneel moeten laten draaien! Als ik één favoriet moet kiezen, dan wordt het een moeilijke keuze tussen YACHT’s versie van Neverevereverdid en Qua’s Maybe You Can Owe Me. Maar in eer en geweten, ik hou van alle songs op de plaat.
Zijn er plannen om nieuwe remix-albums uit te brengen?
Momenteel niet. ‘We Died, They Remixed’ kan evengoed de laatste keer zijn.


In september en oktober 2006 maakte Architecture In Helsinki een tour door de VS, samen met Clap Your Hands, Say Yeah. Heb je plannen om binnenkort in, laat ons zeggen, Europa te toeren?
We zullen een paar keer in Europa toeren dit jaar. Alleen moet de datum van onze nieuwe EP nog vastgelegd worden, maar als alles goed gaat staan we begin mei in Europa op de plankenOp jullie Myspace blogde je dat het nieuwe Architecture In Helsinki-album \'Places Like This\' zal heten. Zal het album hetzelfde klinken als ‘In Case We Die’?
Helemaal niet. Er zijn wat elementen gebruikt van ‘In Case We Die’, maar de nieuwe plaat is veel meer onbezonnen en "in your face". Het klinkt ook echt lévend.

In het verleden vroegen we ons vaak af “Hoe gaan we nu een replica van dit album maken in een live context?”, terwijl we op het nieuwe album de machtige energie van een liveconcert wilden herscheppen en nabootsen op plaat. We zijn allemaal ongelooflijk uitgelaten over het album.Dank je, we hopen je ergens in België te zien dit jaar!
3 februari 2009
Thomas Morlion