Trixie Whitley - The Dragon Of Everything EP

Trixie Whitley - The Dragon Of Everything EP

We hebben het eerder dit jaar al over straffe madammen gehad met Chelsea Wolfe, Taylor Swift en Julie Christmas. Dat rijtje kunnen we nu met plezier aanvullen met iemand van eigen bodem: Trixie Whitley. Nieuwste wapenfeit is een ep met vier songs. 

Het vorige album ‘Lacuna’ dateert alweer uit 2019 en nam een onverwachte elektronische wending, een knipoog naar Trixie Whitley's “rave kid”-periode. ‘The Dragon Of Everything’ gaat terug naar haar organische roots. De ep is trouwens genoemd naar een tekening van haar dochter, die ook de cover van het album siert. Dat organische wordt extra in de verf gezet door een heel uitgebreid instrumentarium. Van saxofoon tot fagot naar conga’s en contrabas en met een heerlijk klinkende drumkit en gitaar die het kloppend hart van deze ep vormen.

De eerste song, die ons voorgeschoteld wordt, is gelijk ook de eerste single: High Wire. Meteen hoor je dat Whitley teruggrijpt naar de klank en sfeer van ‘Porta Bohemica’ of ‘Sway’. De harmonieën in het refrein trekken alle registers open. Een heerlijke openingstrack. Nana Lou is donkerder en meeslepender, maar tegelijk zingt ze: “I’d rather be with you”, wat alles goedmaakt. Ondanks dat met drieënhalve minuut Which Side Are You On het kortste nummer is op deze ep, bevat het misschien wel het meest interessante en volle arrangement. Je komt oren tekort om elk detail te waarderen. Dus deze track wordt ten zeerste aangeraden om met hoofdtelefoon te beluisteren. Om in schoonheid en met panfluit af te sluiten is er nog Cage Of Silver Linings, opnieuw met een ijzersterk meerstemmig refrein. Dit voelt heel “tribal” aan door het hoge percussieve gehalte. Heel opzwepend en dansbaar.

Trixie Whitley is terug en met verve. Begin oktober tourt ze doorheen België en Nederland. Gaan is de boodschap!

26 september 2024
Steve Vanderperren