Tithonus - ' G r i t'

Tithonus - ' G r i t'

Nu het een heel gedoe is om naar de kapper te gaan en het koud genoeg is om dat houthakkershemd nog eens uit de kast te halen, is het ook een goed moment om deze jongens te (her)ontdekken.

Tithonus is geen nieuwkomer in de rockscène. De band startte meer dan een decennium geleden als een tweepersoonsnoiserockband, bestaande uit de boezemvrienden Ben Overlaet (gitaar, zang) en Jan Van Woenssel (drums). Later kwam Bens broer Dave erbij als bassist en begon de sound over te hellen naar alternatieve rock. Toen Van Woensel uit de band stapte, werd hij vervangen door Tim Jamée. In deze bezetting namen ze het album ‘Safe’ op.

Drie jaar later werd Van Woensel terug opgepikt en verdween Jamée weer. Een naamloze plaat volgde in 2016, waarna Van Woensel zijn heil terug elders ging zoeken. Dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, blijkt uit de terugkeer van Jamée. Na drie andere drummers kwam hij terug en legde de band dit vier songs tellende ei.

Daarop mixen ze all good things rock met elkaar: grunge, noiserock en ninetiesindierock passeren de revue in vier tracks die samen toch goed zijn voor twintig minuten zwaaien met de haren. En hoe vaker Overlaet “Stay away from me” gilt in Stay, hoe dichter we dit trio aan het rockhart drukken. Zeker deze track heeft een spanningsboog waar menig grote band jaloers op zal zijn.

Het is op dit nummer dat de drie het meest de grungekaart trekken, al doen ze dat ook wel in de meer dan zes minuten durende, staccato gezongen afsluiter The Unfortunate Existence of Mr. D. die na drie minuten lekker ontspoort in een weirde soundscape.

Wie eerder noiserock verkiest, raden we vooral opener Dissapear en de tweede track, Insane aan. In de eerste zit lekker veel feedback op de gitaar, mag Jaimée zich eens lekker uitleven en klinkt Overlaet minder als de Kurt Cobain van Antwerpen. Insane heeft dan weer zowel ingehouden passages als schreeuwerige, maar vooral de momenten dat de gitaar als een cirkelzaag klinkt, zal de liefhebbers veel plezier doen.

Dankzij dit ep'tje weten wij meteen wat te wensen voor 2022: meer Tithonus.

14 december 2021
Marc Alenus