The Chameleons - 'Where Are You?'

The Chameleons - 'Where Are You?'

Eindelijk! Na meer dan twintig jaar brengen The Chameleons, één van de belangrijkste, maar meest ondergewaardeerde bands van de jaren tachtig en negentig, gloednieuw materiaal uit. Het gaat weliswaar voorlopig enkel om een drie tracks tellende ep, maar die klinkt alvast sterk genoeg om reikhalzend uit te kiijken naar het vijfde volwaardige studioalbum ‘Arctic Moon’, dat gepland staat voor eind 2024.

The Chameleons, aan het begin van de jaren tachtig geformeerd in Manchester, groeiden algauw uit tot één van de meest eigenzinnige en innovatieve Britse bands van dat decennium. Op albums als het baanbrekend debuut ‘Script Of The Bridge’ (1983), ‘What Does Anything Mean? Basically!’ (1985) en ‘Strange Times’ (1986) hoor je de unieke, magische sound die elementen uit postpunk, indierock en shoegaze combineert. De drie nummers op ‘Where Are You?’ sluiten daar naadloos bij aan. Ondanks het feit dat zanger-bassist Mark Burgess en gitarist Reg Smithies nu nog de enige twee originele groepsleden zijn na de dood van drummer John Lever in 2017 en het vertrek van gitarist-keyboardspeler Dave Fielding in 2003.  

Het uptempo titelnummer is opgehangen aan een typerende gitaarhook en klinkt behoorlijk rechttoe rechtaan. Burgess’ vertrouwde en uit de duizend herkenbare, emotionele stemgeluid is natuurlijk ook weer van de partij. Straffe, eerder melodieuze opener. Ook het betoverende Endlessly Falling, met een meeslepend, als een soort mantra herhaalde refrein, dendert lekker verder. De ep sluit af met een ingetogen, akoestische ballade genaamd Forever, kennelijk één van de eerste songs die de band ooit schreef, maar toentertijd onafgewerkt weggooide.

The Verve, Oasis, Interpol, The Killers, Editors, White Lies en The Slow Readers Club zijn maar enkele van de bands die geïnspireerd werden door muziek van The Chameleons. We zijn dan ook bijzonder verheugd dat de groep voor het eerst sedert ‘Why Call It Anything?’ (2001) weer met nieuw studiowerk naar buiten komt. Benieuwd naar het vervolg! 

‘Where Are You’ werd digitaal uitgebracht door Metropolis Records, een gelimiteerde 12” versie is verkrijgbaar op de live shows.

4 juli 2024
Jan Vael