Schizophrenia - 'Chants Of The Abyss'

Schizophrenia - 'Chants Of The Abyss'

Het Antwerpse Schizophrenia bracht vorig jaar het veelbelovende debuutalbum ‘Recollections Of The Insane’ uit, maar ze hadden nog een toetje voor de fans, in de vorm van een zogenaamde extended play, vol met covers die ze onder de naam ‘Chants Of The Abyss’ hebben uitgebracht. 

Covers spelen hebben ze altijd al gebracht, maar het leek het kwartet niet echt oppurtuun om op het debuutalbum meteen een cover te zetten. Toen begon het ideetje van ‘Chants Of The Abyss’ al een eigen leven te leiden. Bijna een jaar later is die ep er.  De bedoeling was niet om zomaar enkele nummers na te spelen en het het is ook een blijk van respect, een eerbetoon aan de extreme harde muziek, om gepast hommage te brengen aan de invloeden. 

Zes nummers staan er op de ep. Met Necrophiliac (Slayer) en Maze Of Torment (Morbid Angel) wordt de ep heftig afgetrapt: twee nummers die volledig in de lijn liggen van wat Schizophrenia zelf doet. Dat kan dus niet fout gaan, zeker in het geval van de Slayer-cover wordt er extra peper over het nummer gegooid. De song dateert van 1985, maar stapt met dit viertal de eenentwintigste eeuw binnen. En dat geldt eigenlijk voor bijna alle nummers. Het zijn immers geen recente nummers, die onder handen woden genomen. De thrasher Strike Of The Beast van Exodus krijgt een volledig nieuw Schizophrenia-jasje en zou zo passen in de speellijst.

Ook punkbands waren een invloed voor Schizophrenia. Bullet van Misfits tikt af op anderhalve minuut, Race Against Time van GBH beslaat tweeënhalve minuut. Beide nummers worden aan een metalen speedtempo gespeeld en gaan erin als zoete koek. Iets minder zoet is de versie van Metal Meltdown van de Antwerpenaren, misschien omdat het een nummer van Judas Priest is, ook al prefereren wij hiervan toch het origineel met Rob Halford.

Na dit tussendoortje kan de band zich opmaken voor de tournee door Europa met de landgenoten van Evil Invaders en het Amerikaanse Warbringer. Daarna lijkt het ons tijd voor een nieuw album. 

13 februari 2023
Bert Gysemans