Kae Tempest - 'Nice Idea'

Kae Tempest - 'Nice Idea'

Tijd uittrekken om enkel en alleen maar muziek te maken kan al eens vruchten afwerpen. Vraag maar aan Kae Tempest, die in 2022 enkele dagen nam tijdens de tournee om zich te focussen op het creëren van nieuwe muziek.

Kae Tempest staat bekend om hun woordkunst. Ze schrijven dan ook niet alleen lyrics, maar hebben onder meer ook reeds diverse poëziebundels en een boek op het palmares staan. En dat is te horen aan de muziek. Van Record Store Day maakte Tempest gretig gebruik om de meest recente ep uit te brengen op vinyl. De week nadien werd de digitale versie op de wereld losgelaten.

Het nieuwe werk werd gebundeld en kreeg als titel ‘Nice Idea’ mee, meteen ook de titel van de eerste song van deze korte, maar zeer krachtige ep. De song draait rond de eigen invulling van een tof idee zoals bijvoorbeeld ’s morgens wakker worden en beslissen om die dag gewoon in bed te blijven liggen met de persoon van wie je houdt en de wereld even volledig te vergeten. Als dat geen “Nice Idea” is! Zeker als het vergezeld wordt door een aanstekelijk drum-’n-bass deuntje, zoals hier het geval is.

Waar Tempest vroeger al eens verbitterd klonk bij het aankaarten van de diverse maatschappelijke pijnpunten, voelt de huidige ep eerder aan als een aanvaarding van het complexe leven. En de samenwerking met producer Dan Carey lijkt dit alleen maar te versterken. Maar vergis je zeker niet: Tempest heeft nog steeds het hart op de tong. Met spoken word halen ze dan ook opnieuw eigentijdse, existentiële zorgen aan en als luisteraar wordt je onbewust aan het denken gezet. Een kunst die lang niet elke artiest beheerst.

Love Harder hanteert dan weer een eerder gezapige, maar toch sprankelende beat, terwijl het refrein krachtig is. Dit zal zonder enig probleem het publiek meekrijgen. Met Thinking Clearly grijpt Tempest ons nog eens extra stevig bij het nekvel, terwijl Split The Atom een muzikaal rustig einde vormt voor de ep. Maar de inhoud van dit nummer houdt ons wel een spiegel voor met als tekst: “Give me real life / I deserve it”. Iets wat wij uiteraard iedereen toewensen. Maar zolang Tempest verder zoekt, luisteren wij gewillig naar de tekst en muziek, die inspiratie vindt in deze zoektocht.

7 mei 2023
Marjolein De Smet