Jan Verstraeten - 'Cheap Dreams'

Op de “Urban day” van We Are Open mocht Jan Verstraeten de grote zaal van Trix openen. Dat was vreemd, maar ook niet helemaal.

Het was vreemd omdat de muziek van Jan Verstraeten allesbehalve urban is. Het was vreemd omdat zijn ep toen nog niet eens uit was. Maar eens hij begon te spelen samen met zijn zevenkoppige band, was al snel duidelijk dat we hier een fantastisch en origineel talent op het podium hadden staan (lees hier onze indruk van die avond).

Ondertussen kent half Vlaanderen Verstraeten al van de singles Moon Face, Can It Be, Oh My en Stalker of van zijn prachtversie van Survivor van Destiny’s Child, maar voor diegenen die toch nog niet mee zijn: koop deze plaat. Voor een paar euro krijg je zes songs, waarvan er dus al vier singlewaardig waren.

Alles klopt bij Verstraeten en dit mogen dan al wel dromen zijn uit de bakken van de kringloopwinkel waar ze bossanova, jazz en klassiek door elkaar hebben gestoken, de songs zijn zo beklijvend en warm dat ze onwaarschijnlijk ambitieus klinken. En dan hebben we nog niets gezegd over de bijpassende clips die hij er als beeldend kunstenaar bij maakte.

Onze favoriet is de orkestversie van Oh My, een nummer dat we ook nog graag zullen horen over twintig jaar: die bijna fluisterende stem, die speelse tekst die tegelijk ook donker is. En dan die opbouw! Prachtig.

Maar de rest moet amper onderdoen. En Verstraeten blijft verrassen tot en met de slotsong toe waarin hij plots wordt bijgestaan door een somber klinkend koor. Vier jaar had Verstraeten nodig om alle puzzelstukjes op zijn zolderkamer in Sint-Niklaas op hun plek te leggen.

Gevreesd kan worden dat hij aan dit huzarenstukje nooit een waardig vervolg zal kunnen breien. Maar dat dachten we destijds ook bij het debuut van Jonas Winterland. En deze ep pakken ze ons toch niet meer af. Wedden dat ze over dertig jaar in één of ander Belpop-Bonanza-achtig programma lyrisch zullen doen over dit kleinood?

Ga Jan Verstraeten stalken op 14 april in Ekko, Utrecht, op 27 april in cc De Steiger, Menen, op 17 mei in Gent en op 16 juni op Manana Manana te Vorden.

3 april 2019
Marc Alenus