Ivy Falls - 'Mean Girls'

Wie zijn gevoel voor esthetiek wilde opvijzelen, kon vroeger steevast terecht bij I Will I Swear. Het hele plaatje klopte bij die groep. Maar toen vertrok zangeres Fien Deman om te starten met Ivy Falls. Dat was toch even slikken.

Wie zijn gevoel voor esthetiek wilde opvijzelen, kon vroeger steevast terecht bij I Will I Swear. Het hele plaatje klopte bij die groep. Maar toen vertrok zangeres Fien Deman om te starten met Ivy Falls. Dat was toch even slikken.

"Meisje toch! Je hebt goud in handen. Wat doe je nu?", was ons eerste gedacht toen we hoorden dat Deman I Will, I Swear verlaten had. En zelf twijfelde ze duidelijk ook, afgaande op Gold, de slotsong van deze ep en tevens vooruitgeschoven single. 'Don't you give up on the gold that's in your hands',' zingt ze daarin en wij veronderstellen dat ze het heeft over haar vertrek bij I Will, I Swear.

Maar dat Demans nieuwe koers er desondanks ook eentje richting succes kan zijn, wordt ook meteen duidelijk. Ook nu weer klopt het hele plaatje en haar songs drijven nog altijd op melancholie, maar worden toch anders ingekleurd. De muziek laat zacht licht binnen met hedendaagse elektronica en een zekere groove in de ritmes.

Voor die inkleuring zorgen Trui Amerlinck (Tsar B), Simon Raman (Steiger) en Xavier De Clercq (Sleepers' Reign). Wie een beetje thuis is in de Vlaamse scene, weet meteen waar hij aan toe is bij het lezen van die namen: onderkoelde zwoelheid. Als Ivy Falls ten dans speelt, is de dansvloer leeg op een koppel na dat in de weerspiegelde lichtjes van de discobal voorzichtig heen een weer wiegt in een verkennende, voorzichtige slow.

Voor wie het allemaal wat lieflijk vindt klinken, heeft Deman een boodschap in Silver, een song die al eens een single was vorig jaar. “Trying hard to be underestemated by the strong kind”, zijn daar de eerste woorden. Dat lieflijke is dus maar schijn. Deman weet duidelijk wat ze wil.

Toen we de band in april van dit jaar live zagen op Little Waves, waren we vooral gecharmeerd door Think. Die song haalde de ep niet. Wel het wiegende Twelve, dat een heerlijke soundtrack zou vormen bij een strandwandeling bij zonsondergang net na een relatiebreuk, het van onzekerheid druipende Fold en de titeltrack natuurlijk.

Tezamen vormen de vijf songs een coherente verzameling, een verleidelijke maar ietwat trieste ep. De strik, die fotografe Kimberley D’Hollander errond legde met haar roze gekleurde foto van een draaiende trap, zegt het eigenlijk allemaal: waartoe dit leidt blijft voorlopig onbekend, maar de toekomst kleurt roze voor Ivy Falls.

3 december 2017
Marc Alenus