Arson - 'Let's Start A Fire'

Ze zien eruit als om door een ringetje te halen in die matchende pakken met frontman Jeroen als uithangbord. Maar wacht tot je ze bezig hoort. Dan wordt die schijnbare orde stevig verstoord.

Ze zien eruit als om door een ringetje te halen in die matchende pakken met frontman Jeroen als uithangbord. Maar wacht tot je ze bezig hoort. Dan wordt die schijnbare orde stevig verstoord.

 

Wij maakten kennis met de band toen ze in het voorprogramma van Me Without You de pannen van het dak speelden in Kavka. Riffs even strak als de pakken waarin ze zelf zaten en een frontman die er niet voor terugschrikte om het achterste van zijn tong te laten zien. Letterlijk! Maar Arson bewijst met deze ep dat ze nog wel degelijk meer in hun mars hebben. Ze kunnen namelijk ook liedjes schrijven.

 

Opener en single Empire heeft hier en daar al ingang gevonden. De openingsriff alleen al sloeg toe als een rol prikkeldraad. En eens de song dan helemaal openbarst, is het moeilijk om onbewogen te blijven. Zelf noemen ze onder meer Refused als invloed. En die vergelijking zien wij wel zitten. Nu eens leunt het aan bij hardcore om de volgende keer een vuige streep punk te laten horen.

 

Ook You Know It is aanstekelijk als de open haard op een koude winterdag. Een gouden riff wordt kracht bijgezet door het gescream. Omdat er genoeg afwisseling voorhanden is, vliegt de ep ook in een mum van tijd voorbij en beklaag je je dat er niet meer songs op dit plaatje staan.

 

Dat het al dan niet definitief ter ziele gegane John Coffey een invloed is, steken ze al evenmin onder stoelen of banken. Niet voor niets kwam zanger David Achter de Molen een handje toesteken voor afsluiter Lords Of Misrule.

 

Hiermee hebben ze alvast vijf songs bij elkaar geschreven die het beluisteren waard zijn. Blijven knokken, jongens! Dit vuurtje lijkt een serieuze brandhaard te kunnen worden.

14 juni 2018
Patrick Van Gestel