The RG's

De nieuwe plaat van The RG's is zo nieuw dat ze nog ligt te dampen in de rekken. Nogal logisch dat wij de mannen dan vroegen naar hun bevindingen over 2021.

Beste albums?

Turnstile - 'Glow on'

Mogwai 'As The Love continues'

Dinosaur Jr. – 'Sweep  It Into Space'

King Gizzard And The Lizard Wizard – 'L.W.'

Ty Segall – 'Harmonizer'

Carcass – 'Torn Arteries'

Cannibal Corpse – 'Violence Unimagined'

Quicksand – 'Distant Populations'

Enforced – 'Kill Grid'

King Buffalo 'The Burden Of Resltessness'

Stöner – 'Live In The Mojave Desert'

Acid Mammoth – 'Caravan'

Wouter: Beetje trash, beetje hardcore, beetje grindcore, beetje Carcass en Quicksand. Het leven kan toch schoon zijn, hé?

Stijn: Ik kan me altijd wel vinden in een paar goede stonerplaten.

Jens: No comment, hier! Hij viel hier efkes in slaap wellicht. 

Beste song?

Wouter:

Jens:

Stijn:

Mooiste artwork?

Wouter: Amenra - 'De Doorn'

Omdat dit voor mij het mooiste type artwork is, puur en eenvoudig.

Jens: Pond '9'

Omwille van het hypnotische effect

Stijn: Mag ik dan toch het ontwerp van Planeet Janus voor onze laatste plaat 'Your Head On A Stick' van THE RG’s op tafel leggen? Die vind ik alvast supergeslaagd! Als je spreekt van een "aandachtstrekker"…

Knapste video?

Wegens een goede sfeer.

Jens en Stijn: We hebben niet te veel video's gezien eigenlijk.

Wat is het beste concert dat je dit jaar gezien hebt?

Wouter: Wiegedood - Sonic City - november

Geen speld tussen te krijgen, indrukwekkend, met drie man gas geven.

Jens: Tot mijn spijt maar heel weinig shows kunnen meepikken maar die van Millionaire in De Kreun Kortrijk was uiterst knap.

Stijn: dan moet ik er eentje kiezen uit de line-up van Desertfest Antwerpen. Kiezen is echter best moeilijk want tijdens die dag stonden Atomic Vulture, Tank Zilla, Kadaver, Black Rainbows en Temple Fang op het podium. Dus ik kies niet. 😊

Van welk geannuleerd optreden heb je het meeste spijt?

Wouter: Oorsuizen met King Hiss, Psychonaut, Fire Down Below en The RG’s

Het ging verdorie plezant zijn. Ik keek er echt naar uit. Zeker met deze line-up en al deze fijne leuke mensen die in die bands spelen. De backstage zou zot geweest zijn.

Jens: Dan kies ik voor Ty Segall in het Rivierenhof te Antwerpen. Ik hou zo van die scheurende gitaren in zo’n mooi en stijlvol kader.

Stijn: Dan zal ik maar onze releaseshow van The RG’s kiezen, zeker? Op 22 december stonden we normaal op de planken van concertclub De Kreun te Kortrijk. Een zware stamp in de kl*ten dat deze werd geschrapt. Zeer jammer.

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen?

Wouter: Ik denk dat op muzikaal vlak alles best snor zit. We moeten daarentegen wel blijven bands supporten. Dus koop hun merch, cd’s of lp’s. Misschien mag er op die manier toch wat geminderd worden met online streamingservices zoals Spotify.

Jens: Ik mis best wat airplay voor echte rockbands.

Stijn: Ik kan me gelukkig nog een beetje tevreden stellen met Radio Willy. Het programma 'Staalhard' van Andries Beckers vind ik persoonlijk een wekelijks hoogtepunt. Die timmert zich een weg naar de DAB+-sterrenhemel

Mooiste stukje songtekst dat je bent tegengekomen?

Wouter: "Oyalele / 'k voel me vandaag ozo"

Jens: Is dat uit 2021, Wouter?

Stijn: Ik onthou me ook van verder commentaar

Beste platenwinkel?

Wouter: Crates, Kortrijk: altijd leuk om daar een pintje te drinken.

Stijn: ik sluit me daarbij aan. Niet goed voor de portemonnee, want zijn platencollectie verleidt me toch deksels weer. Leuke platenzaak en sfeer. Aanrader om eens te bezoeken, als je in Kortrijk belandt.

Wouter: Ook de FX7 Recordshop in Kortrijk is cool, want daar vind je veel heavy platen. En de uitbater geeft soms muzikale tips mee tijdens het kiezen van de plaat. Alsof hij een levende muziekencyclopedie is. Ook Polderrecords heeft daar een collectie platen in de aanbieding!

Jens: ik kies dan voor Amouba in Los Angeles, omdat dit voor mij nog steeds de beste platenzaak is die ik ooit bezocht.

Beste playlist?

Wouter: Ik vind 'Staalhard' van Radio Willy best goed. Dus lange leve Andries.

Jens: Geef me maar mijn eigen loopplaylistje. Lekker motiverend en doet me de extra kilometers toch telkens opvreten.

Waarop ben je zelf het meest trots ?

Wouter: Onze nieuwe plaat, 'Your Head On A Stick'. Er zit zowel muzikaal en vocaal, tekstueel en artistiek heel veel van mezelf en heel wat manuren in.

Jens: Inderdaad, ik kies dan ook voor onze nieuwste plaat. Ik vind het gewoonweg echt een goed album.

Stijn: Idem. Persoonlijk werd ik als drummer bij het nekvel gegrepen door producer Dominiek Hoet. Gezien de door corona foutgelopen pre-productie moest er heel veel gebeuren tijdens de opnamesessies. Bloed, zweet en tranen zowaar! Op het resultaat ben ik wel trots. En ook op mijn medekompanen. Ik denk dat we als muzikanten er alle drie het maximale uit hebben gehaald. Studio Scampi beviel ons uitstekend en we voelden ons enorm comfortabel. Ook thumbs up voor Arjan Bogaert voor zijn werk aan de master. Dat hebben we in de Barefoot Studio laten doorgaan.

Wouter: Zeker en vast! Ikzelf legde de lat een stuk hoger op vlak van het vocale. Ik beschouw mezelf zeker niet als de meest grootse zanger en dus moest ik creatief en speels aan de slag gaan.

Jens: De impact van Dominiek Hoet als producer mogen we ook zeker niet vergeten. Die kerel weet heel goed waarmee hij bezig is en hij slaagde erin om tijdens de opnames het uiterste boven te halen. Puike samenwerking en een aanrader voor andere bands!

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van  2022?

Wouter: Op gebied van optredens: geen kloten. Ik leef van dag tot dag momenteel. Dan kan ik niet ontgoocheld worden. Misschien deze zomer weer enkele festivals en clubshows. We zien wel. Het worden de komende jaren heel moeilijke jaren, zeker tijdens herfst en wintermaanden. Dus laat ons niet al te veel organiseren tijdens die maanden. De pandemie is nog lang niet voorbij.

Jens: Ik hoop toch nog op extra speelkansen en dat onze plaat ietwat aandacht krijgt.

Stijn: We hebben het geluk dat we met Polderrecords kunnen samenwerken, waardoor we toch een ruimer publiek kunnen bereiken. Ik ben ook wat positiever ingesteld en hoop alvast op enkele leuke shows. De honger is groot. We gaan er vanuit dat dat bij het publiek ook zo is.

24 december 2021
Marc Alenus