Joos Houwen (DVKES)

Hij verdient de choco tussen zijn boterhammen bij 4AD en bij Noise Gate, maar als het even kan, gordt hij de gitaar om bij DVKES en zingt hij zijn weerbarstige lijnen in de microfoon terwijl zijn vriendin naarstig aan het artwork van de volgende plaat werkt. Met zijn band heeft hij net een nieuw album uit, maar toch vond hij nog tijd om enkele moeilijke vragen te beantwoorden.

Beste albums?

In willekeurige volgorde:

Sylvie Kreusch – ‘Montbray’

Ze heeft zo’n uitzonderlijke stem. Het doet mij denken aan de samenwerkingen van Bardot en Gainsbourg.

The Guru Guru - ‘It’s A (Doggy Dog) World’ 

Omdat het zo’n goeie gasten zijn!

Go March - ‘3’

Het is een keigoede live band!

Dry Cleaning – ‘New Long Leg’

Hele coole postpunkvibes en de onderkoelde manier waarop ze zingt is badass!

Meskerem Mees - ‘Julius’

Zo’n interessante nummers maken met zo’n simpel muzikaal materiaal. Probeer het maar een keer!

Beste song?

Heel coole remix! Grian Chatten heeft echt een coole stem. Hij doet me denken aan een jonge Liam Gallagher (qua attitude).

Mooiste artwork?

DVKES – ‘ECHOPLASM’

Haha! Mijn vriendin (Nathalie Wijnen) heeft het artwork gemaakt! Ik zeg dit trouwens niet omdat ze mijn lief is. Op de MIA’s zijn er elk jaar nominaties in de categorie artwork. Dit jaar gaat het onder meer tussen de nieuwste van Admiral Freebee en Stuff. Ik heb de hoezen gezien en vind dat ze verbleken naast die van onze plaat. Nogmaals: ik zeg het niet omdat het door mijn vriendin gemaakt is.

Knapste video?

Het is heel cool gefilmd. De camera blijft in het rond draaien. De choreografie met al die dansers is echt ook heel leuk gemaakt.

Wat is het beste concert dat je dit jaar gezien hebt?

Millionaire - Rock Werchter  - 24 juli

Een leuke avond met een toffe double bill. Eerst Millionaire en daarna Whispering Sons. Millionaire speelde een coole set met veel classics van de eerste twee albums. Die twee platen heb ik vroeger grijs gedraaid, maar ik had die oude nummers nog nooit live gehoord.

Van welk geannuleerd optreden heb je het meeste spijt?

Altin Gun - TRIX - 21 december

Het is een heel fijne band. Ik vind het knap hoe ze de psychedelische sixtiesvibe combineren met die traditionele Turkse muziek. Eerste keer dat ik ze zag was op La Route Du Rock in Saint-Malo (FRA). Dat was een dik feestje.

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen?

Een moeilijke vraag! Een echt muzikaal antwoord kan ik hierop niet kwijt, ook al vind ik bepaalde muzikale trends niet altijd even leuk. Iedereen heeft het recht en de plicht om de muziek te maken die hij/zij wil. We moeten vooral afraken van de beperking tot tweehonderd toeschouwers. Het is niet rendabel. De organisator verkoopt minder tickets/drank, er zijn minder technici nodig, toeleveranciers worden niet ingeschakeld en de gage van de artiest keldert. Elke schakel uit de sector deelt in de klappen.

Mooiste stukje songtekst dat je bent tegengekomen?

“I think of myself as a hearty banana”, van Dry cleaning uit Scratchcard Lanyard.

Beste platenwinkel?

Music Mania, Gent.

Goede service en toffe mensen!

Beste playlist?

Ik vind het mooi dat Stubru de afgelopen twee jaar (pandemie) toch probeert Belgische artiesten te steunen met deze playlist.

Waarop ben je zelf het meest trots?

Op de nieuwste DVKES-plaat.

Er zijn veel hindernissen op onze weg gekomen tijdens het maken van deze plaat. Plots waren we met een man minder,  Antoni (de drummer) werd ziek tijdens de opnames en heeft kanker overwonnen. Ook corona heeft het allemaal bemoeilijkt. Toch is het gelukt.  

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van  2022?

Moeilijk om te zeggen. Er zullen blijven releases komen. Ik denk dat de vrouwelijke artiest nog meer in de kijker zal staan dit jaar. Qua concerten zullen we moeten pakken wat we kunnen krijgen. Dat geldt voor iedereen die muziek maakt momenteel. Een plan stapsgewijs uitvoeren is nog altijd moeilijk. De pandemie gooit alles door elkaar en bepaalt zelf het tempo. Ik hoop dat iedereen binnenkort weer kan spelen in normale omstandigheden.

23 december 2021
Marc Alenus