Jan Boucké (Wanheda)

De Leuvense postrockband Wanheda brengt begin volgend jaar een eerste langspeler uit met als titel 'Desert Of Real'. Wij nodigden gitarist Jan Boucké alvast uit om zijn licht te laten schijnen over het afgelopen jaar. 

Beste albums?

Shy, Low - 'Snake Behind The Sun'

MONO - 'Pilgrimage Of The Soul'

Hippotraktor - 'Meridian'

God Is An Astronaut - 'Ghost Tapes #10'

Amenra - 'De Doorn'

Een top vijf met beste albums van 2021 samenstellen is een enorme uitdaging. Zo'n lijst is voor mij absoluut niet limitatief. Er is in 2021 zoveel goede muziek uitgebracht, maar het album met de meeste speelminuten is voor mij ‘Snake Behind The Sun’ van Shy, Low. Een absolute aanrader als je van dynamische postmetal, sludge en ambient houdt. Verder wil ik graag van de gelegenheid gebruik maken om enkele albums van Belgische bodem uit 2020 te shout-outen, namelijk 'Raya' van Pothamus, 'Unfold The God Man' van Psychonaut (hoewel deze eerder al in 2018 uitgebracht werd) en 'Where The Flowers Grant You Wishes' van Black Narcissus. Verder kijk ik enorm uit naar wat 2022 te bieden heeft. Met onder meer nieuwe platen van Russian Circles, Astodan en Red Hot Chili Peppers (ja, ik ben een John Frusciante-fan).

Beste song?

Ik luister het merendeel van de tijd naar muziek in de vorm van een volledig album, eerder dan naar aparte nummers. Er is een reden waarom songs op een album een bepaalde volgorde hebben. Ze vertellen een verhaal. Als ik dan toch moet kiezen, kies ik voor Ritchie Sacramento van Mogwai. Dit is hét nummer uit 2021 dat ik in eender welke mood kan opzetten.

Mooiste artwork?

Ranges zijn meesters in het releasen van muziek. Bij hen gaat het om het totale plaatje. Ze brengen steeds een beperkt aantal deluxe-edities uit met speciale items. De vinyl versie van hun meest recente album, ‘Cardinal Winds’, komt in enkele prachtige varianten, maar daarnaast brachten ze ditmaal ook verschillende toffe gadgets uit (thee, thee-infuser, een theedoek). Next level merchandising.

Knapste video?

Knap staaltje grafisch werk van Thijs De Cloedt en Joren Peters. Ik kijk weinig muziekvideo's, maar deze blijft echt boeien. Ik ben in het algemeen ook wel een fan van dergelijke animatievideo’s. Je ziet duidelijk dat daar ettelijke uren werk in zijn gekropen. De muziek is ook echt top! Benieuwd wat deze mannen nog in petto hebben.

Wat is het beste concert dat je dit jaar gezien hebt?

Amenra - OLT Rivierenhof - 22 augustus

Elke show van Amenra is een adembenemende ervaring, maar dit intieme ochtendglorenconcert (akoestische set) was echt een unieke beleving. Het tijdstip (6 uur 's ochtends) en de locatie waren een prachtige combinatie.

Van welk geannuleerd optreden heb je het meeste spijt?

Russian Circles - TRIX - 12 maart

Ik had net als zovelen onder ons veel concerten op de planning staan, waaronder God Is An Astronaut, STAKE, Nothing But Thieves, Rammstein, Pinkpop, etc. Het concert, dat aanvankelijk gepland stond in de week van de allereerste lockdown in maart 2020 en ondertussen reeds meermaals werd uitgesteld, is dat van Russian Circles. Het staat momenteel op 24 mei gepland, meer dan twee jaar na de oorspronkelijke datum. Een driekoppige instrumentale band die altijd weet te verbazen met een strakke en massieve live sound.

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen? Waarom?

Mijn teleurstelling in de overheid is met de aankondiging van de nieuwe maatregelen op 22 december - waarbij de cultuursector wederom de deuren moet sluiten - alleen maar gestegen. De mensen die zich dagdagelijks inzetten in deze sector blijven dit, ook na elke tegenslag, met passie doen. Ze verdienen bakken respect, maar helaas wordt dit niet op alle echelons in de maatschappij gedragen. Het wordt dringend tijd dat de cultuursector niet langer als de pineut wordt benaderd. Er dient meer (financieel) geïnvesteerd te worden in deze sector!

Mooiste stukje songtekst dat je bent tegengekomen?

Maybeshewill Zarah

Ik luister overwegend naar instrumentale muziek, dat mijn inziens op zichzelf al een verhaal vertelt. Lyrics kunnen mij natuurlijk ook raken. Dat merk ik dan vooral op bij Nederlandstalige muziek. Toch wil ik hier een nummer van de instrumentale band Maybeshewill belichten. Zarah werd vernoemd naar het Brits parlementslid Zarah Sultana en is opgebouwd rond een deel van haar speech omtrent de klimaatcrisis. Zarah spreekt in haar speech over de woede en frustraties van jongere generaties die geen zeggenschap hebben over hun toekomst omwille van een oudere elitegroep die zich verzet tegen klimaatcrisis-maatregelen zodat de machtsstructuur en accumulatie van rijkdom in stand gehouden kan worden.

Beste platenwinkel ?

Dunk!records.

Hoewel dit geen fysieke winkel (meer) is, is dit het label waar ik het meest naar teruggrijp op vlak van interessante releases. Ze doen ook echt uitstekend werk met dunk!pressing. Met Wanheda hebben we in 2019 het genoegen gehad om op de forest-stage van Dunk!festival te spelen. Vanaf 2022 zal het festival plaatsvinden in de Vooruit in Gent. Zeer benieuwd welke wending het festival zal nemen! De Consouling Store in Gent verdient hier eveneens een eervolle vermelding.

Beste playlist?

Deze playlist omvat (voornamelijk instrumentale) progressive rock, shoegaze, postmetal en ambientmuziek en wordt continu geüpdatet. Er staan zowel oude klassiekers als nieuwkomers in zodat je ook regelmatig nieuwe schijven kan ontdekken.

Waarop ben je zelf het meest trots ?

We hebben de laatste jaren enorm hard gewerkt aan ons komend album ‘Desert Of Real’. Het is een proces van lange adem geweest, maar zeker ook eentje van vallen en opstaan. De manier waarop we met de tegenslagen aan de slag zijn gegaan en de volharding binnen de band, dat maakt me trots. We doen ook alles zelf, wat vaak niet evident is in combinatie met een fulltime werkleven. Als je dan positieve reacties op de eerste singles krijgt, loont dat harde werk zeker. Ik wil bij deze ook iedereen bedanken die reeds een cd of ander merch-item gepre-orderd heeft. Dat geeft enorme voldoening!

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2022?

Verwachten is moeilijk in deze tijden gezien we nog maar weinig vat hebben op sommige zaken. Hopen daarentegen, dat doe ik wel nog. Ik hoop dat de cultuursector snel weer zijn normale gangetje mag gaan en dat we weer met zijn allen zorgeloos concerten kunnen bijwonen. We brengen met Wanheda op 2 februari onze nieuwe full-length 'Desert Of Real' uit. Ik kijk er enorm naar uit om veel leuke shows zowel in binnen- als buitenland te kunnen spelen in het kader van deze release.

foto: Mathias Roelants Photography

29 december 2021
Patrick Van Gestel