Gregor Dijkman

No-nonsense-man (gd) had het moeilijk het afgelopen jaar. En dat bleek ook uit zijn turnover. Maar zo waren er nog. Dus we nemen hem dat bij lange na niet kwalijk. Volgend jaar immers beter.

Beste albums?

1. Hollie Kenniff - ‘The Quiet Drift’

2. James McMurtry - ‘The Horses And The Hounds’

3. Andy Stott - 'Never The Right Time'

4. Steven Wilson - ‘The Future Bites’

5. Nils Frahm - 'Old Friends New Friends'

6. Craig Armstrong - ‘Nocturnes - Music For Two Pianos’

7. Space Afrika - ‘Honest Labour’

8. The Connells - 'Steadman's Wake'

9. Dinosaur Jr. - ‘Sweep It Into Space’

10. Charlie Grey and Joseph Peach - 'Spiorachas - A High Place'

Ondanks alle ellende rond het coronavirusje kwamen er toch veel mooie albums uit maar vielen sommige artiesten/bands ook een klein beetje tegen. Kings Of Convenience kwam na ruim een decennium met een nieuw album die echt niet slecht is maar wel veel van hetzelfde. Het kan echter altijd erger. Neem '30' van Adele. Haar tweede baggerplaat op rij staat weer bol van kitscherige zeikliedjes met wederom meer irritant gekrijs dan zang. Het feit dat het prul zo'n beetje overal de hemel in werd geprezen snap ik niet. Hollie Kenniff daarentegen gebruikt haar fluwelen stemgeluid en reeks van instrumenten en maakte daarmee één van de mooiste ambientalbums in jaren.

Beste song?

Mooiste artwork?

De donkerblauwe hoes met de gouden letters heeft iets sjieks, iets minimalistisch en sprookjesachtigs. Dit complimenteert de muziek perfect.

Knapste video?

Fujita maakte de clip zelf. De beelden sluiten naadloos aan bij de track. De muziek is even adembenemend.

Wat is het beste concert dat je dit jaar gezien hebt?

Ik heb dit jaar geen concerten bijgewoond. De dvd 'Knebworth 1996' van Oasis vond ik erg fraai en maakte een beetje goed. Het deed mij denken aan het concert op 27 november 1997 in Den Bosch, waar ik zelf bij was.

Van welk geannuleerd optreden heb je het meeste spijt?

Ik had dit jaar geen concerten in de planning.

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen?

Graag weer wat meer alternatieve muziek in de hitlijsten, zoals in de negentiger jaren. Verder mogen artiesten best wat vaker albums op cd (geen cdr!) uitbrengen in plaats van digitaal.

Mooiste stukje songtekst dat je bent tegengekomen?

“'Round Christmas up the Caprock you can see all the towns / And the courthouses lit up for ten miles around / It's a magical time to be traveling the roads / Watch the country roll by in the halogens' glow”

Het komt uit het prachtige Jackie van James McMurtry. Hij omschrijft de mooie sfeer zo goed dat je het gewoon voor je ziet. Ik wil bij deze graag mijn Texaanse whiskymaatje Robert Premeaux Jr. bedanken voor het tippen van deze singer-songwriter.

Beste platenwinkel?

Kroese, Arnhem.

Ik kom er al zo'n zestien jaar voor mijn cd's. Ik heb er als één van de weinige klanten een apart vakje in de kast voor bestellingen. Toffe mensen met stuk voor stuk een andere, maar goede muzieksmaak.

Beste playlist?

Ik doe niet aan streaming, ik koop gewoon cd's die ik vaak integraal luister. Ik doe dus niet aan playlists.

Waarop ben je zelf het meest trots?

Op het feit dat ik al meer dan een decennium voor daMusic schrijf, ondanks het feit dat ik de laatste tijd niet zo actief was. Dank daarvoor, daMusic!

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2022?

Ik verwacht veel mooie releases, maar dat doe ik elk jaar. Verder verwacht ik niet zo heel veel. Ik ga zien hoe het jaar zich ontvouwt.

31 december 2021
Patrick Van Gestel