#zingendedrummers The Carpenters - Superstar (1971)

#zingendedrummers The Carpenters - Superstar (1971)

Heel af en toe is de hartenklop van een groep ook best een behoorlijke zanger. Niet gewoon, niet simpel. Ze zijn niet met zo heel veel, dus drummen hoeft niet.

De drummende sirene Karen Carpenter is in meer dan één opzicht de vreemde eend in de bijt deze week.  In de vroege dagen van het duo The Carpenters zat ze wel vaker achter het drumstel te leadvocallen maar er werd haar geadviseerd dat het toch beter was dat ze vooraan ging zingen zonder trommels.

Haar drumkunsten werden door de studiodrummers, en niet van de minste, geroemd: Hal Blaine, Cubby O’Brien en Buddy Rich.  Ze raakte voor het eerst geïntrigeerd door het drumstel nadat ze op de high school de marching band vervoegde om uit de gymnastiekklas weg te raken. Ze moest de dirigent herhaaldelijk smeken om van het glockenspiel naar het drumstel te mogen muteren maar al te vaak kreeg ze te horen dat “girls don’t play drums”…

Karen Carpenter daarover: "That is such an overused line, but I started anyway. I picked up a pair of sticks, and it was the most natural-feeling thing I've ever done."  Maar zingen deed ze uiteindelijk toch nog altijd beter, haar contralto stem klinkt nog altijd op evergreens als We’ve Only Just Begun, Close to You, Rainy Days and Mondays en deze Superstar die opnieuw belangstelling kreeg toen Sonic Youth het nummer rehabiliteerde op de tribute door le tout monde alternative op de compilatie 'If I Were a Carpenter' (met o.a. ook Redd Kross, Bettie Serveert, Matthew Sweet, American Music Club en Grant Lee Buffalo). 

Superstar werd geschreven door Bonnie en Delaney Bramlett en Leon Russell over het leven van vrouwelijke groupies en hun rocksterren.  De song had oorspronkelijk ook de titel Groupie (Superstar). Muziekjournalist David Hepworth over haar prestatie: “Even with only half her mind on the job, she delivered a perfect performance. The guide vocal never needed to be replaced."  Karen Carpenter zou in 1983 overlijden aan hartfalen ten gevolge van anorexia nervosa. 

8 mei 2022
Laurens Leurs