#ZingendeDrummers - Hüsker Dü - Pink Turns To Blue (1984)

#ZingendeDrummers - Hüsker Dü - Pink Turns To Blue (1984)

Heel af en toe is de hartenklop van een groep ook best een behoorlijke zanger. Niet gewoon, niet simpel. Ze zijn niet met zo heel veel, dus drummen hoeft niet.

Eén van de meest geprofileerde drummers-zangers-schrijvers van het alternatieve tijdperk: Grant Hart.

Hüsker Dü was één van de peetvaders van de Amerikaanse hardcorescene, maar ontpopte zich gaandeweg ook tot een vooraanstaande groep met een sterke, melodische kern die zich, al dan niet op gespannen voet, ontwikkelde tot een schrijverscollectief, dat aan hoog tempo ijzersterke lp’s afleverde, tot ze heleamaal ontploften in 1987.

Het is al geen sinecure om als drummer te zingen, maar aan speedpunktempo en op hels volume is nog een ander paar mouwen. En dat is precies waar Grant Hart in slaagde. Ondanks het ultrahoge tempo zong Hart perfect in ritme met het geheel. Multitasking tot in het extreme.

Van de magistrale dubbelaar ‘Zen Arcade’ uit 1984. En nu we het er toch over hebben: magistrale dubbelaars, Hüsker Dü was er behoorlijk bedreven in. Denk maar aan “Warehouse, Songs And Stories” uit 1987. En daar tussenin zat ook nog eens 'Flip Your Wig' (1985) en 'Candy Apple Grey' (1986), wat je met een beetje goede wil ook nog eens als een dubbelaar kan beschouwen. Wat. Een. Output. Op zulke korte termijn. 

Eclectisch, hard en eigenzinnig, dat was Hüsker Dü, die benevens snoeiharde hardcore of pokkeluide noise een folky hateballad durfden poneren. Pink Turns To Blue was van de hand van wijlen Grant Hart en vertelt het verhaal van een jonge vrouw, die verslaafd raakt, een overdosis neemt en sterft. Bill Janovitz, voorman van Buffalo Tom, schreef over dit nummer het volgende: "Pink Turns To Blue in a buzz saw guitar riff and three-chord chorus sounds like a meeting between The Stooges and The Beatles, or a more serious, soulful Buzzcocks almost lullaby-like in its sweetness but offset by the guitar assault and the lyrics".  Wij volgen deze redenering volmondig.

Grant Hart overleed op zesenvijftigjarige leeftijd op 16 september 2017.

 

3 mei 2022
Laurens Leurs