#ZingendeDrummers - Genesis - Abacab (1981)

#ZingendeDrummers - Genesis - Abacab (1981)

Heel af en toe is de hartenklop van een groep ook best een behoorlijke zanger. Niet gewoon, niet simpel. Ze zijn niet met zo heel veel, dus drummen hoeft niet.

Love him or hate him, maar hij is een powerhouse op zichzelf. Sessiedrummer, drummer-zanger van Genesis en dan ook nog en passant solo aan het werk. Tot vandaag is de drumroll op drie minuten en vijftien op In the Air Tonight een “item” voor jong en oud.

De manier waarop hij drummer-zanger werd is ook geen gewoon verhaal, want toen voorman Peter Gabriel de progrockgroep verliet, dacht eenieder dat het over en uit was voor Genesis. Collins, die tot dan toe slechts backings zong, zette een figuurlijke stap vooruit en bezorgde de groep letterlijk en figuurlijk een nieuwe adem.  Een geheel andere richting dan met Gabriel werd gekozen en vooral de singles stuwden hen voort in de vaart der volkeren. Niemand geeft het openlijk toe, maar vooral muzikanten zijn dol op Abacab, een powerprogrocker met een hoge hitgevoeligheid bovendien. De titel refereert naar de songstructuur waar A staat voor de strofe, B voor het refrein en C voor de brug. De rest kan je zelf wel uitvogelen.

Met deze plaat wilden ze een breuk met het thematische verleden maken. Gitarist Mike Rutherford: "It wasn't going to be goblins.” Het was de eerste plaat waar de drie resterende leden echt met elkaar communiceerden en als team opereerden. Ze kochten een huis in Surrey dat ze omvormden tot studio The Farm. Abacab werd geschreven in de living van dat huis met zeer prominente drums. Tony Banks over de song:  "On that particular record, we were trying to get away from what was, at that point, traditionally Genesis, which was quite flowery and fantasy, and to go to something that was much more stark and abstract. That's why we went for an abstract art painting on the front and gave it this abstract title, Abacab, so, that it didn't conjure up any particular emotion at all. We started with a kind of blank canvas. It worked well as both a song and an album title, I think."

 

5 mei 2022
Laurens Leurs