Yellowstock Festival 2019: space, the final frontier

Voorbeschouwing

Yellowstock Festival 2019: space, the final frontier

Het lijkt wel of wij uit een psychedelische winterslaap komen. Tien edities al heeft Yellowstock Festival op de kerfstok zitten, maar wij stootten er pas op voor de elfde editie. Shame, shame shame!

Maar zonder daar al te lang bij stil te blijven staan, proberen we dat nu toch een klein beetje goed te maken. Want voor die elfde editie heeft Yellowstock Festival een boel bands opgetrommeld, die u elders niet zo vaak voor de kiezen geschoven krijgt.

Dan denken wij bijvoorbeeld aan het Nederlandse Monomyth (vrijdag 22u30), die ons al een paar platen lang steeds opnieuw weten vast te grijpen. Het maken van de meest recente plaat had nogal wat voeten in de aarde, maar nu is dat album er toch gekomen. Ongetwijfeld wordt het ook nu weer smullen van de instrumentale combinatie van kraut- en spacerock.

Ook rechtstreeks uit de ruimte, zij het iets minder ver dan de hierboven vermelde Hollanders, zijn Kozmotron (zaterdag 12u30), die met een combinatie van gitaar, bas, sax, drums en allerlei elektronica de final frontier iets dichterbij trachten te brengen. Dat doen ze op ingenieuze wijze en met veel verbeelding.

Zevenentwintig albums op drieëntwintig jaar. Zeggen dat ze bij The Bevis Frond (zaterdag 19u20) lui zijn, zou de waarheid geweld aandoen zijn. Vorig jaar was er nog 'We're Your Friends, Man' en dat dat echt zo is, komen ze hier graag bewijzen. Indierock gepeperd met een stevige snuif psychedelica voor de liefhebbers, maar vooral gewoon voor wie houdt van pakkende songs.

Krautrock en Duitsland zijn twee zaken die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Niet dat het genre inmiddels de grenzen van onze oosterburen niet heeft overgestoken. Daar zijn genoeg voorbeelden van te vinden. Camera (vrijdag 0u45) zijn wel Germanen en tonen dat in hun werk ook. De dansbaarheid en funky aanpak verwijst ongetwijfeld naar bands als Neu!, maar blijft toch eigenzinnig. Of we dat late uur nog halen, blijft afwachten. Dat we er, indien niet, spijt van gaan hebben, staat vast.

Als om dat van die doorbroken grenzen hierboven te bewijzen, vind je op dit festival ook Lumerians (zaterdag 23u30). Onze man omschreef de band ooit als “een globale beleving van alle zintuigen” en we hadden het zelf niet beter kunnen zeggen. Wie heeft er nog geestesverruimende middelen nodig, als je Lumerians hebt. Laat je meesleuren in de krautstorm van deze grenzeloze Amerikanen.

Alle verdere info over het festival, dat op 9 en 10 augustus plaats vindt, staat op de Facebook-pagina. Tickets scoren kan helaas niet meer. Het festival is uitverkocht.

 

 

 

6 augustus 2019
Patrick Van Gestel