Lumerians - The High Frontier

Partisan Records

Deze zomer waant uw lokale platenboer zich een drugsdealer wanneer hij 'The High Frontier' van Lumerians in de rekken zet. De nummers op dat album zijn dan ook meer dan nummers. Het zijn hallucinante trips die uw onderbewuste trachten te betasten. Vergeet dus zeker de gordijnen niet te sluiten bij het opleggen van Lumerians, u moest er maar eens high uitzien na een minuut of vijf van 'The High Frontier'.

The High FrontierHet album is pas het tweede echte schijfje van Lumerians, toch hebben de psychedelische rockers al een imago opgebouwd met transcendentale liveshows en al even bevreemdende nummers waarin krautrock en moderne opnametechnieken samenkomen. Denk aan hypnotiserende bassen, zweverige gitaarsolo's en een tikkeltje ruimtestof.

Toegegeven, soms kon de psychedelica iets minder kitscherig. Neem nu in de eerste track Dogon Genesis waar de echoënde vocals en het eeuwig dreunend fuzzhoopje iets te hard teruggrijpen naar de jaren zestig. Al een geluk steken de Amerikanen van Lumerians genoeg elektronica en allerhande percussiedetails in hun nummers om toch de schijn te geven iets nieuws te brengen.

High Frontier overstijgt de kitsch en brengt genoeg variatie om te boeien. Hier wordt de baslijn ook pas echt krautrock en hypnotisch. The Bloom heeft dan weer meer iets weg van Air, aangezien Lumerians met gek wordende bliepjes en bloepjes werkt,  alsof aliens eindelijk contact hebben genomen met de mensen en dit hun eerste signaal is. Zo houden ze het wel slepend en vreemd.

'The High Frontier' telt maar zes nummers en een half uur speeltijd, toch begint het luisteren een beetje lastig te worden vanaf Koman Tong, waar dezelfde ingrediënten nog maar eens bij elkaar worden gebracht. Bij het invallen van de verschillende instrumenten en het afwisselen van de verschillende delen in bijvoorbeeld Smokies Tangle is er wel vaak nog het wauw-effect, maar ze kunnen die aandacht niet eindeloos rekken.

Stilaan worden de tijd en de plek duidelijk waartoe Lumerians bestemd zijn en dat is het podium. Dit is niets om zomaar thuis te beluisteren. Het hele beeld dat ze schetsen bij de live-optredens hoort hier ook bij, anders verliest het hele zootje al snel de aandacht van zijn publiek. Lumerians staat voor een globale beleving van alle zintuigen. Alleen een schijfje met muziek doet dat onrecht aan.

7 juli 2013
Brecht Vissers