Woodblocks Jaargang 2: Wat mag je verwachten?
We hoopten er vorig jaar op, en zie: soms gaan wensen zomaar in vervulling. Het Woodblocks festival startte veelbelovend, en er komt een tweede jaargang bij! Dit weekend, van 6 tot 8 september, mag die mooie Vauxhall in het Warandepark weer het decor vormen voor drie dagen muziek uit de marge.
Omdat we zelf ook maar twee namen kennen, belden we met Jim Becker om enige toelichting te geven. Hij is één van de initiatiefnemers achter Kiosk Radio, de internetradio die het festival organiseert.
Jim Becker: "Terwijl we in de kiosk door de beperkte plaats natuurlijk vooral dj's hebben, wilden we voor het festival vooral focussen op live muziek of producers die live acts doen. Het zijn vooral opkomende talenten uit de underground of jongere bands uit Brussel en België. Maar er zijn ook artiesten uit het buitenland.
Op vrijdag laten we de programmatie over aan het Stroom label, dat door DJ Nosedrip gemanaget wordt. Wat hij op dat label doet, is heel verschillend van wat hij op festivals of feesten als dj speelt. Dat gaat van new folk tot experimentele elektronica. Er is bijvoorbeeld Sissi Rada, een Griekse harpiste, die zichzelf begeleidt op elektronica. Daar kijk ik erg naar uit.
Terwijl er de eerste dag maar één podium is, zijn er de zaterdag en de zondag twee podia die van 's middags tot middernacht vol geprogrammeerd staan. De podia werden ontworpen door het architectuurcollectief Club Dérive, die zoals vorig jaar vooral met stellingen een contrast zullen vormen met de neoklassieke omgeving van de Vauxhall.
Het principe voor die dagen is dat we beginnen met jongere mensen die bij ons in de kiosk al gepasseerd zijn en tegen het einde van de avond naar een dansfeest evolueren. Op zaterdag mag DJ Marcelle afsluiten, op zondag is dat Mala, één van de legendes van de dubstep. Verder zijn er heel gevarieerde namen, zoals Jlin, een footworkproducer van het Warp-label. Of Holy Tongue, een project van de Italiaanse drumster met akoestische dub (eerder al te zien op BRDCST in de AB).
We hebben ons voornamelijk laten leiden door de labels met wie we in contact zijn en gevraagd wie zij gezien hadden die ze echt cool vonden. Zo is Holy Tongue eigenlijk bij ons geraakt via Shackleton, die hier vorig jaar stond en met wie ze een label delen. Zo worden er natuurlijke bruggen gemaakt.
Nog eentje die ik eruit wil lichten: O Ghettão, een soort supergroep, bestaande uit DJ Nigga Fox, DJ Danifox, en DJ Firmeza, en die brengen een bonte fusie van allerlei Afrikaanse dansmuziek, van deep house over jazz tot kuduro. Ook THE FIFTH OF JULY wordt vast interessant, een nieuw experiment van mensen van Sergeant (Roman Hiele en Ferre Marnef) en Victoria Palacios. Dat wordt een soort happening: zij zingt live in het midden van het publiek. Onlangs ging dat project nog in première op het Meakusma-festival.
Als laatste wil ik nog Bobby Beethoven noemen, die aangeduid wordt als één van de uitvinders van de deconstructed club music, een experimentele, conceptuele vorm van dansmuziek die de toon zette in de dancescene van New York het laatste decennium. Als je zelf eens wilt luisteren: hij kreeg de eer de negenhonderdste podcast van Resident Advisor te mogen in elkaar mixen.
Voor elke dag zijn er tickets voor ongeveer vijftienhonderd mensen, op vrijdag iets minder. We houden de prijs ook heel toegankelijk: 17 euro per dag. Dat is ook een voorwaarde van de stad Brussel, aangezien we gebruik maken van een publieke ruimte, maar dat is ook wat we beogen: een toegankelijk en democratisch festival, met een goede productie".