We Are Open 2019: onze bloedeigen goesting - de zaterdag

Voorbeschouwing

De elfde editie van We Are Open staat voor de deur. Toen het jaarlijkse Belgische showcasefeestje in 2009 voor het eerst plaats vond, zat elke groep nog op MySpace, deed White Circle Crime Club het prestigieuze SXSW aan en bedroeg de inkom voor twee dagen een luttele acht euro. Tijden veranderen, maar naamgever Star Club West bestaat nog. Dit jaar presenteert Trix op vrijdag vooral urban en elektronica, terwijl op zaterdag pop en indie weerklinken. Wij pogen alvast de krenten uit de zaterdagse pap te vissen. Ga vooral zelf kijken, indien u de gelukkige bent die over een ticket beschikt.

Ila

Het alias van Ilayda Cicek, singer-songwriter met wortels in Turkije, verzorgde in Trix al eens de support van Sunflower Bean. Dat kunnen in de toekomst ook Joanna Newsom of Anna Calvi worden, getuige Ila’s indrukwekkende debuut-ep.

 

Marc Melià

Muziek zoals die van de goedlachse Marc Melià horen we niet dag in dag uit. Brian Eno springt ongetwijfeld een gat in de lucht op de beatloze soundscapes van de Brusselaar. Meliá laat zich er op voorstaan niets voor te programmeren. Zal hij het Café veertig minuten bij de les weten te houden?

 

El Yunque

Zonder twijfel één van ‘s vaderlands interessantste experimentele groepen dezer dagen. Ook op de derde plaat ‘O Hi Kevin’ durft het viertal nogal eens de tijd te nemen om krankzinnige muzikale ideeën te laten overkoken. Wat zit er toch in die Hasseltse flessen bronwater? 

 

The Germans

Bijna drie jaar geleden speelde dit stel absurdisten ook al op We Are Open. Het Gentse equivalent van Liars brengt volgende maand haar nieuwe album ‘Sexuality’ uit. We zijn benieuwd hoe ze ditmaal voor de dag zullen komen. Doorgaans zo glibberig dat er geen peil op te trekken valt.

Astronaute

Myrthe Luyten is gezegend met een ijzingwekkend mooie stem; laat dat al sinds debuut ‘Petrichor’ duidelijk zijn. Het geweldige nieuwe album ‘Circle’, dat onder andere door crowdfunding gefinancierd werd, dreigt nochtans ondergesneeuwd te raken. Daar dient een stokje voor gestoken te worden, als afsluiter op het stiltepodium.

8 februari 2019
Patrick Van Gestel