W-Fest 2019: met de W van Waregem (2/2)

Voorbeschouwing

W-Fest 2019: met de W van Waregem (2/2)

Voor de vierde editie in evenveel jaar verhuisde het W-Festival dit jaar naar Waregem, een iconische stad voor elke rechtgeaarde liefhebber van wave en gothic in ons land. Van donderdag 15 tot en met zondag 18 augustus staan er, verspreid over een drietal podia, bijna zeventig acts geprogrammeerd in en rond de Expo. Wij warmen alvast op met enkele aanraders.

Escape With Romeo (zaterdag 17/8, Wave Cave, 17u45)

Deze atmosferische dark wave- annex rockband uit Keulen rondom zanger-songwriter-gitarist Thomas Elbern bestaat reeds dertig jaar, maar was bij ons weten nooit eerder op een Belgisch podium te zien. Een première dus, en tegelijk helaas ook een afscheid, want sinds 2018 zijn ze bezig aan de laatste tour.


 

Then Comes Silence (zaterdag 17/8, The Olivier Daout Stage, 20u10)

Dit viertal uit Stockholm, opgericht begin 2012, opende vorig jaar nog voor Fields Of The Nephilim en Chameleons Vox in Duitsland en maakt vaker deel uit van de line-up op gothic festivals in Europa. Door de intense sound (een symbiose van goth, psychedelica, rock en postpunk), met dood en verdriet flirtende teksten en fascinatie voor onheil en duisternis worden ze als een van de interessantste nieuwlichters in de scene aanzien.

 

The Human League (zaterdag 17/8, Synth Scene, 0u10)

Als afsluiter op het hoofdpodium werd zaterdag andermaal voor een jarentachtigmonument gekozen. The Human League, in 1977 in Sheffield nog ontstaan als een "avantgarde synthpopgroep", reeg algauw de ene wereldhit na de andere aan elkaar in Europa en de VS. Tot op de dag van vandaag treden ze op in de meest succesvolle samenstelling (met zanger Phil Oakey en de twee zangeresse Joanne Catherall en Susan Anne Gayle) en dat levert nog altijd uitverkochte zalen en avonden boordevol pretentieloos amusement op. Wie doet het hen na?

 

Lavvi Ebbel (zondag 18/8, Synth Scene, 15u)

Het leven is mooi als je een aantal Belpopbands, die je in de hoogdagen nooit live hebt kunnen zien, zoveel jaren later alsnog ziet opduiken op festivalaffiches. Zoals die van W-Fest, waar we zondag zeker naar de funkrock van het herrezen Lavvi Ebbel gaan kijken. Niet alleen omdat songs als Victoria, Give Me A Gun en No Place To Go destijds een grote indruk maakten op ons als jonge adolescent, maar ook om te zien of frontman Luckas Vander Taelen nog altijd even prettig gestoord en eigenzinnig uit de hoek komt (al dan niet vergezeld door Kloot Per W, die de groep sinds 2013 regelmatig live versterkt).

 

Whispering Sons (zondag 18/8, Wave Cave, 17u35)

De kans dat je onze nationale postpunktrots Whispering Sons deze zomer (of daarvoor) nog niet aan het werk zag, lijkt ons onbestaand, maar desalniettemin valt ook het optreden op het grootste wavefestival van de lage landen onder geen enkel beding te missen. Sinds ze in 2016 Humo’s Rock Rally wonnen, zijn de naar Brussel uitgeweken Limburgers aan een gestage opmars bezig en is ook de live reputatie geleidelijk sterker geworden. Het in het najaar van 2018 uitgebrachte debuutalbum ‘Image’ is nu al een klassieker en voor één keertje mag je de hype gerust geloven: Whispering Sons is een band die er staat en (hopelijk nog lang) zal blijven staan!

 

Jimmy Somerville (zondag 18/8, Synth Scene, 22u40)

Een feestje om het festival op het hoofdpodium af te sluiten? Daarvoor lijkt de Schot Jimmy Somerville de geknipte persoon. De man beschikt immers niet alleen over een soulvolle, uit de duizenden herkenbare falsetstem, maar ook over een hitrepertoire (zowel uit zijn periode met Bronski Beat en The Communards als uit zijn solocarrière) om U tegen te zeggen.

 

(Her-)lees deel 1 hier.

Voor het volledige programma en alle praktische info: http://www.w-festival.com/nl/

10 augustus 2019
Jan Vael