Usi Es - Darwin

Usi Es - Darwin

Usi Es zet weer een stap voorwaarts.

Vorig jaar kaapte Esther Weemaes, aka Usi Es, onze aandacht met haar ep ‘Mutiny’, een plaatje dat deed denken aan Kate Bush ten tijde van ‘The Dreaming’ of ‘Hounds Of Love’ en in mindere mate aan Juliana Barwick, Julia Holter en PJ Harvey. Misschien hoorde u het prachtige Christian wel passeren op Radio 1 of zag u haar aan het werk als voorprogramma van Sylvie Kreusch of Matt Watts.

Bush, Holter, Harvey, mooie namen, maar ook terechte vergelijkingen, luister maar eens naar Darwin, de nieuwe single van Usi Es. Daarop klinkt Usi Es net dat tikkeltje toegankelijker dan voorheen al blijft het nog altijd donkere sprookjespop. Fans van voornoemde acts zullen hier zeker van smullen.

Was haar vorig werk soms echt donker, dan laat Darwin net dat tikkeltje meer licht door. Het lijkt zelfs een liefdesverklaring, zeker in combinatie met de zelf gemaakte videoclip waarin Weemaes als een soort bruid met Björk-make-up en bloemenkapsel te zien is.

Of Darwin een alleenstaande single is, of onderdeel van een grote geheel zal nog blijken, maar op haar facebookpagina maakt Weemaes wel al gewag over “ideeën voor een nieuwe ep”. Laat maar komen, zouden wij zeggen! En dus zeggen we dat ook.

17 september 2020
Marc Alenus