Usi Es - Mutiny

Usi Es - Mutiny

Esther Weemaes. Een naam bijna zo Vlaams als Ann Peeters, maar zo klinkt ze helemaal niet als ze zich hult in het schaduwkleed van haar alter ego Usi Es.

Onlangs bracht Esther Weemaes aka Usi Es de single Billy Weaver uit. Ja, een naam die fans van Roald Dahl misschien wel bekend in de oren klinkt. Weaver is immers de protagonist in ‘The Landlady’, een kortverhaal waarin de zeventienjarige Weaver wordt misleid door een vrouw van middelbare leeftijd, die een bed & breakfast uitbaat, en dit uiteindelijk met zijn dood bekoopt. Klinkt als een scandinavische crimi? Niet zo gek gedacht, want Usi Es schreef het nummer in Finland, waar ze naartoe trok om de eenzaamheid op te zoeken en inspiratie te vinden. Billy Weaver klinkt tegelijk even uitnodigend als de hospita en even donker als de afloop van het verhaal.

Weemaes voegde nog drie andere nummers toe aan Billy Weaver waaronder een herwerkte versie van een ouder nummer dat ooit bij ons #Dagelijksbrood was (The Bubble). Deze productie van Dijf Sanders koppelt donkere elektropop aan de verleidelijke stem  van Weemaes, een stem die in het midden ligt tussen PJ Harvey en Kate Bush (wanneer ze laag zingt).

Beide namen komen nog eens terug in de twee andere nummers. De ep ‘Mutiny’ sluit af met een cover van Is This Desire? een nummer van haar grote voorbeeld PJ Harvey en in Christian  (een ode aan Christian Fletcher, de man die de muiterij op de Bounty leidde). Deze song kon zo op ‘Hounds Of Love’ van Bush gestaan hebben. Net als Bush vaak deed, samplede Weemaes donkere mannenstemmen en kruidde ze deze track met dramatische strijkers.

Wie durft, mag de wereld van Usi Es betreden, maar wees niet verbaasd als je net als Billy Weaver nooit meer weg geraakt.

20 juni 2019
Marc Alenus