Use Knife - Punk Is Dead

Use Knife - Punk Is Dead

"Punk IS dead" (Crass). "Punk's NOT dead" (The Exploited). Linkse anarcho(hippie)punks vs rechtse working class-Oi!-punks. Een dilemma voor vele punkers eind jaren zeventig. Niet voor Use Knife.

De legendarische Engelse punkband CRASS bracht in 1978 ‘The Feeding Of The Five Thousand’ uit. Rauwe compromisloze punk die een kiem in zich had van wat later rap en grime zou worden.

De band had een sterke DIY-aanpak in alles wat ze deden: de hoezen van de platen zijn pareltjes van collage- en cut-up-techniek. En deze DIY-ethiek staat ook centraal in het grote 'The Feeding Of The 5000 - Remix Project' van CRASS, waarin ze via 'One Little Independent records' (het label van Björk en Asgeir) de volledige "stems" van het baanbrekende debuutalbum aan het publiek schenken met als opdracht:  "You're being asked to DIY it. So take it, shake it, break it and make it."

En zo is de DIY-mentaliteit de gemeenschappelijke voedingsbodem voor zowel punk als elektronische dansmuziek. Use Knife, als u ze tegenkomt mag u ze gewoon Stef Heeren en Kwinten Mordijck noemen, maakten een remix-versie van Punk Is Dead. U kan beide heren kennen van Kiss The Anus Of A Black Cat.

De remix werd deze zomer opgenomen en geproducet door Joris Caluwaerts van STUFF en Hydrogen Sea.

27 augustus 2020
Patrick Van den Troost