#TijdelijkeVerbanden - BNQT - Restart(2017)

#TijdelijkeVerbanden - BNQT - Restart(2017)

Doldrieste projecten waarbij een aantal vooraanstaande en/of minder vooraanstaande artiesten in tijdelijk verband het muzikaal amusement opzoeken, resulterend in onverwachte combinaties.

Alhoewel het tijdperk van de supergroepen vooral in de jaren zeventig lag, zijn er in de nillies ook aanzienlijke pogingen geweest om het begrip supergroep nieuw leven in te blazen. Want wat te denken van een amalgaam aan talent als Ben Bridwell (Band Of Horses), Alex Kapranos (Franz Ferdinand), Jason Lytle (Grandaddy), Eric Pulido (Midlake) en Fran Healy (Travis). Stuk voor stuk zangers en songschrijvers, afkomstig uit een Britse of Amerikaanse geprofileerde indiegroep om samen BNQT te vormen (spreek uit als Banquet). Gitaargestuurd en melodieus waren de ordewoorden en het glamrockgeïnspireerde Restart van Eric Pulido was de eerste single.

Het was ook Pulido die het inititatief nam om een supergroep te beginnen. Hij stuurde enkele muzikanten, waar hij fan van was, een e-mail om te kijken of ze geïnteresseerd waren. In een interview met The Dallas Observer zei hij: "Ik was verbaasd dat mensen ja zeiden." Grandaddy-zanger Jason Lytle in dat zelfde interview over het project: "Om eerlijk te zijn heb ik nog geen idee wat het project precies inhoudt, maar dat maakt niet uit. Ik had nog wat nummers liggen, die niet thuishoorden in mijn eigen repertoire. Dus die heb ik nu maar voor dit Banquet-ding gebruikt."

Een album 'Volume 1' noemen is vragen om een nummer twee met nieuwe samenwerkingen. Moest Pulido carte blanche krijgen, zouden op de ultimate wishlist nog Richard Manuel, Harry Nilsson, George Harrison en Buddy Holly staan, maar dan kan je die ook enkel beluisteren in het walhalla. Naar verluidt zou onder de levende pretendenten John Grant van The Czars al aangezocht zijn voor een 'Volume 2', maar die is er tot nader order nog niet op ingegaan. 

26 oktober 2022
Laurens Leurs