#TijdelijkeVerbanden - Atoms For Peace - Ingenue (2013)

#TijdelijkeVerbanden - Atoms For Peace - Ingenue (2013)

Doldrieste projecten waarbij een aantal vooraanstaande en/of minder vooraanstaande artiesten in tijdelijk verband het muzikaal amusement opzoeken, resulterend in onverwachte combinaties.

Een supergroepje om U tegen te zeggen: Radioheadvooman Thom Yorke met Red Hot Chili Pepperbassist Flea, topproducer Nigel Godrich als toetsenman, REM- en Beck-drummer Joey Waronker en David Byrne-percussionist Mauro Refosco. 

Een hooggestemd collectiefje met andere woorden dat eigenlijk voor het eerst samenkwam om de soloplaat 'The Eraser' van Yorke uit 2009 live uit te voeren, maar dat beviel het creatieve gezelschap dermate dat het kwintet elektronisch aan het jammen ging. Atoms For Peace was een feit en de schijnbaar tegengestelde karakters van de pastorale, flegmatieke Brit en de kierewiete basgek werkten wonderwel samen.

De gelaagde elektronica op een bedje van gestoorde beats met de onmiskenbare dictie van Yorke ging voor één plaat door het leven als Atoms For Peace. De groepsnaam kwam van een song van 'The Eraser' met dezelfde naam en die was op zijn beurt geleend van een speech uit 1953, uitgesproken door president Dwight D. Eisenhower. De eerste twelve-inch was een split single met Other Lives (Tamer Animals) uit Stillwater USA op de A-kant en op de B-kant Other Side van Atoms for Peace, een singletje dat al vlug 50 euro kan opleveren.

Er volgde een korte tour door Europa, de VS en Japan en de atomen voor vrede werden weer veilig opgborgen. Godrich verklaarde het productieproces van ‘Amok’ als een manier waarop jazz werd opgenomen ten tijde van 'In A Silent Way4 van Miles Davis (1969): "It's that thing of creating interaction between people and then editing that whole thing to create dynamics, you know? It's weird - it ended up being sort of [a process of] interacting as much as we could do that, and we were thinking about things in very much a jazz way in terms of using edits and big blocks of music to create arrangements."

25 oktober 2022
Laurens Leurs