#TheVeilsKiezen - Tom Waits - Anywhere I Lay My Head (1985)

#TheVeilsKiezen - Tom Waits - Anywhere I Lay My Head (1985)

In maart brachten ze een zesde lp uit '…And Out Of The Void Came Love', maar of het The Veils de mainstreamaandacht oplevert die ze verdienen, is nog de vraag. Hoe dan ook blijft het een schone, gepassioneerde rockgroep onder leiding van Finn Andrews, die deze week zeven van zijn invloeden mag toelichten.

Finn Andrews kent zijn klassiekers, die hem letterlijk en figuurlijk met de paplepel werden ingegeven: “Bij ons thuis werd deze plaat een magische status toegedicht. Mijn vader (Barry Andrews, ex-XTC, Shrieckback) en moeder draaiden hem zolang ik me kan herinneren. Mijn vader zat, net als Tom Waits, op Island Records toen 'Raindogs' uitkwam in 1985. Als jochie merkte ik dat er door de grote mensen met veel ontzag over die plaat gesproken werd. Ze vonden hem spookachtig diep en excentriek. Ik was te jong om te begrijpen wat dat precies betekende. Inmiddels begrijp ik beter waar mijn vader over sprak".

"Ik kan nog steeds op die plaat terugvallen. Ze voelt aan als een kleine odyssee. Ze vertelt een verhaal. Het is een reis en je bereikt al luisterend je bestemming: afsluiter Anywhere I Lay My Head. Dat was de eerste Waits-song die me keihard raakte. Hij maakte overweldigend veel emoties bij me los. Alsof ik hem al kende voor mijn geboorte. Door 'Raindogs' wilde ik ook platen gaan maken die verhalen vertellen. 'Raindogs' deed mij de kracht inzien van tekst in combinatie met melodie. Die kracht fascineert mij tot op de dag van vandaag mateloos.”

Zelfs naar de maatstaven van Tom Waits is Anywhere I Lay My Head een nogal ruw uitgehouwen nummer met een smachtende tekst over een man die betere dagen heeft gekend: waar hij zijn hoofd neerlegt, is wat hij thuis noemt. Na ongeveer twee minuten ellende schakelt het nummer een versnelling hoger, als er een vrolijke fanfare speelt.

De actrice Scarlett Johansson nam dit nummer op als het titelnummer van haar album uit 2008. De vrouw van Tom Waits, Kathleen Brennan, belde Scarlett Johansson op om te zeggen dat haar man het album met zijn covers mooi vond. De actrice vertelde aan NME: "Ik hoorde hem op de achtergrond mopperen."

30 augustus 2023
Laurens Leurs