#TheVeilsKiezen - Nirvana - Come As You Are (1991)

#TheVeilsKiezen - Nirvana - Come As You Are (1991)

In maart brachten ze een zesde lp uit '…And Out Of The Void Came Love', maar of het The Veils de mainstreamaandacht oplevert die ze verdienen, is nog de vraag. Hoe dan ook blijft het een schone, gepassioneerde rockgroep onder leiding van Finn Andrews, die deze week zeven van zijn invloeden mag toelichten.

De eerste plaat, die Finn Andrews met eigen geld in de winkel kocht op zijn twaalfde in Nieuw-Zeeland: “Jarenlang teerde ik op de platencollectie van mijn moeder, die heel veel muziek had. Voor mijn generatie was Kurt cobain een standaard invloed. Iedereen bij mij op school had 'Nevermind'. In Nieuw-Zeeland liepen we wel een beeetjje achter. Het zal 1995 geweest zijn, een paar jaar na datum dus. Maar 'Nevermind' heeft ook vandaag de dag nog steeds iets ontuimig puberaals en rebels. Veel kids van die leeftijd kopen hem nog steeds".

“'In Utero' heeft het ook. Die kocht ik meteen na 'Nevermind' en die raakte me nog meer. Er zat nog meer agressie in waar ik naar op zoek was. Ongelofelijk spannend vond ik dat. Ook de performance op het podium, hoe hij zich helemaal overgaf. Dat ben ik zelf later als performer ook gaan doen. Veel van de muziek uit de jaren negentig zei me helemaal niks. Alleen Nirvana raakte me en hoewel Kurt Cobain al dood was, toen ik naar hem ging luisteren, voelde hij toch helemaal van die tijd. Dat hij zichzelf had ‘uitgecheckt’ maakte zijn impact nog krachtiger".

"Met Jeff Buckley kreeg je een soortgelijk verhaal. Ook hij was dood, toen ik naar hem ging luisteren. Ik had het gevoel alsof ik opgroeide in een tijd waarin de grote sterren van toen het helemaal verkeerd aanpakten. Het verkeerde tijdperk, zo voelde het. De enige artiesten, die wel iets voor me betekenden, leefden niet meer. Als tiener luisterde ik in Nieuw-Zeeland naar bejaarden in een folkclub: zestigjarige gasten met geweldige verhalende songs of naar dode gasten….”

Kurt Cobain omschreef Come As You Are als "Over mensen en hoe ze zich moeten gedragen." De teksten zijn opzettelijk tegenstrijdig en verwarrend, waarbij de ene regel de volgende weerlegt: "As a friend / as an old enemy / Take your time, hurry up".

De akkoorden in dit nummer zijn een vertraagde replica van Killing Joke's nummer Eighties uit 1985. De nummers leken zo op elkaar dat Nirvana overwoog om het nummer niet als single uit te brengen. Killing Joke overwoog juridische stappen, maar toen Kurt Cobain stierf, besloten ze geen rechtszaak aan te spannen. ("Het is een kort leven, maat - we zouden kunnen gaan vissen of iets verstandigs doen", legde leadzanger Jaz Coleman uit).

Dave Grohl is een grote fan van Killing Joke en hielp hen door drums te spelen op het titelloze album uit 2003. In dit nummer zingt Cobain keer op keer: "I don't have a gun". Nog geen drie jaar nadat het nummer uitkwam, pleegde hij zelfmoord door zichzelf door het hoofd te schieten. Dat was een griezelige gang van zaken, maar het is onwaarschijnlijk dat Cobain aan zelfmoord dacht, toen hij de songtekst schreef. Het pistool zou een verwijzing kunnen zijn naar een tijd waarin de moeder van Cobain boos werd op haar man (Kurts stiefvader) en zijn wapens in een rivier gooide. 

Cobain zegt dat hij er een paar terugvond, ze verkocht en het geld gebruikte om een eerste gitaar te kopen, toen hij vijftien was. Nirvana-producer Butch Vig zegt dat dit één van zijn favorieten van het album is. Hij zegt dat Cobain hetzelfde effectpedaal op de gitaar gebruikte als op Smells Like Teen Spirit om het "trippy, psychedelische, waterige effect" te produceren. 

Vig zei tegen NPR: "Ik denk dat dat nummer over aanvaarding gaat en over buitenbeentjes. Je bent cool, hoe verpest je ook bent. Come As You Are is een ode aan het accepteren van iemand zoals hij is." Nirvana noemde het album bijna 'Sheep', een verwijzing naar mensen die de kudde volgen.

28 augustus 2023
Laurens Leurs