#TheVeilsKiezen Bob Dylan - Don’t Think Twice, It’s Alright (1963)

#TheVeilsKiezen Bob Dylan - Don’t Think Twice, It’s Alright (1963)

In maart brachten ze een zesde lp uit '…And Out Of The Void Came Love', maar of het The Veils de mainstreamaandacht oplevert die ze verdienen, is nog de vraag. Hoe dan ook blijft het een schone, gepassioneerde rockgroep onder leiding van Finn Andrews, die deze week zeven van zijn invloeden mag toelichten.

Niemand kan echt om Dylan heen, zo ook Finn Andrews die onder enorme invloed staat van de heer Robert Zimmerman: “Dylan had een enorme invloed op mij, op iedereen denk ik. Mijn eerste Dylan-plaat was 'Bringing It All Back Home'.  De meeste songs daarop betekenen veel voor mij. Ook omdat zij de eerste waren die ik van hem hoorde. Daarna ben ik naar al zijn platen gaan luisteren. 'Blonde on Blonde' en het zwaar onderschatte 'Street Legal' vind ik ook geweldig. Die plaat kun je ook geen folk meer noemen. “The Freewheelin’ Bob Dylan” wel, een ronduit geweldige plaat uit zijn vroege periode.” 

Kiezen is lastig maar we gaan vandaag voor Don’t Think Twice, It’s Alright. Dylan zei over dit nummer: "Veel mensen maken er een soort liefdeslied van, langzaam en gemakkelijk in de omgang. Maar het is geen liefdeslied. Het is een statement dat je misschien iets kunt zeggen om jezelf beter te laten voelen. Het is alsof je praatte tegen jezelf."

Dylan schreef dit nadat zijn vriendin Suze Rotolo naar Italië vertrok om aan de universiteit van Perugia te studeren en hem in New York achterliet. Dylan stelde zich hun scheiding hier opnieuw voor toen hij haar verliet. Rotolo is te zien terwijl zij met Dylan loopt op de hoes van het album 'The Freewheelin' Bob Dylan' . Rotolo, kunstenaar en burgerrechtenactivist, stierf op 24 februari 2011 op 67-jarige leeftijd. 

Peter, Paul en Mary namen dit in 1963 kort na Dylan op. In 1965 brachten The Four Seasons dit als single uit in een tijd dat zanger Frankie Valli had een grote solohit (Can't Take My Eyes Off of You) en de groep was op het hoogtepunt van populariteit (rond de tijd dat 'Let's Hang On' de Top 10 bereikte). Dit werd uitgebracht als een grap en om te zien of de groep een hit kon hebben zonder de naam Four Seasons erop, dus brachten ze dit uit onder de naam "Wonder Who".

Ondanks een onbekende bandnaam was het nog steeds een hit en ging het naar nummer 12 in de VS. Twee "Wonder Who" singles werden uitgebracht door Philips Records (1966's On the Good Ship Lollipop/ You're Nobody 'Till Somebody Loves You en 1967's Lonesome Road), maar dit was de Wonder Who's enige hitparadesucces. Nadat het was uitgebracht, heeft Vee Jay Records twee eerder uitgebrachte Four Seasons-nummers opnieuw verpakt, My Sugar en Peanuts.  Wat betreft de tekst: "Als je haan kraait bij het aanbreken van de dag, kijk dan uit je raam en ik ben weg", verklaarde Rotolo in haar memoires met het feit dat ze vroeger in de buurt van een pluimveeleverancier woonden in hun appartement in Greenwich Village. "Ze bleven soms de hele nacht wakker en we hoorden de hanen kraaien bij het aanbreken van de dag.”



 

29 augustus 2023
Laurens Leurs