The Way to BRDCST - Bex Burch

The Way to BRDCST - Bex Burch

Van vrijdag 8 tot en met zondag 10 april is het in de Ancienne Belgique tijd voor BRDCST, een nieuwe editie van het avontuurlijke “gender-fluid” festival. Deze week nemen we elke dag de tijd om met bezieler en programmator Kurt Overbergh de affiche toe te lichten.

Kurt Overbergh: "Ik houd van het idee van muzikale families. Nyege Nyege Tapes is er één van, maar een ander muzikaal nest dat we boven halen is dat van Bex Burch, beter bekend als Vula Viel. Die speelt jazz op gyil, een Ghanees zelfgemaakt percussie-instrument. Ze mag Iggy Pop onder haar fans rekenen.

Zij brengt op zaterdag drie projecten. En ik vind dat zo mooi dat we dat kunnen doen. Dikwijls wordt de meer commerciële naam geboekt, maar blijven de zijprojecten ondergewaardeerde kruimels voor het clubcircuit. Enkel bij ons doet ze dus alle drie en dat vertrouwen tonen aan muzikanten is voor ons heel belangrijk".

Vula Viel is “de meer commerciële naam” waar Kurt het over heeft. Hier gaat ze helemaal loos.

Er is de samenwerking met Leafcutter John, iemand die zijn eigen software en hardware maakt om experimentele composities te maken. Gecombineerd met de gyil van Bex Burch geeft dit zoiets:

Flock is de samenwerking met vier andere experimentele jazz-muzikanten met herinterpretaties van Indische disco en minimalistisch werk van Terry Riley. Dit wordt avontuurlijk!

Foto: Adam Pultz Melbye

7 april 2022
Kristof Van Landschoot