The way to BRDCST - Nyege Nyege Tapes

The way to BRDCST - Nyege Nyege Tapes

Van vrijdag 8 tot en met zondag 10 april is het in de Ancienne Belgique tijd voor BRDCST, een nieuwe editie van het avontuurlijke “gender-fluid” festival. Deze week nemen we elke dag de tijd om met bezieler en programmator Kurt Overbergh de affiche toe te lichten.

Kurt Overbergh: "Ik houd van het idee om muzikale families uit te nodigen zoals bijvoorbeeld Nyege Nyege Tapes. Die komen uit Kampala, Uganda. En op het moment dat we alles rond hadden, begon Omicron daar rond te gaan. Het was dus een serieus risico, maar we hebben nog eens de lijst afgegaan en alle bands komen af.

Mijn collega Mich had me ooit eens getipt dat Nyege Nyege Tapes een cool label was, toen ze enkele jaren geleden in Het Bos in Antwerpen te gast waren. Ik ben daar naar beginnen graven en vond het heel indrukwekkend. Meer en meer probeer ik een platform te geven aan alles wat niet uit Amerika of Engeland komt, ook al kost dat allemaal snel wat meer.

Achter het label zitten een man en een vrouw uit Brussel en daar hebben we dan snel contact mee gelegd. Ze zijn heel radikaal in denken en doen. Hakuna Kulala is het zusterlabel, dat zich meer op elektronica focust. We hebben carte blanche gegeven en ze zijn met vijf namen afgekomen.

Ecko Bazz is grime van het ruige soort. Zijn teksten zijn in Luganda en de politiek geöriënteerde raps gaan over geweld, religie en drugs in de Ugandeese sloppenwijken. Luister naar Mugulu E’yo, uit ‘Mmaso’, zijn laatste album dat net verschenen is.

Heel erg dansbaar: MC Yallah x Debmaster. Hier rapt de indrukwekkende MC Yallah zich een weg door de dansvloer met de beats van Debmaster op de achtergrond.

Duma gaat dan weer eerder in de richting van noise, metal en horrorvibes.

Er is nog een nieuw project onder de naam Arsenal, maar daar is vooralsnog heel weinig over bekend. Ze omschrijven zichzelf als een “808 cargo cult percussion troupe”. Wat dat ook moge betekenen.

Ook gepresenteerd door het Nyege Nyege label, maar duidelijk iets anders is de plaatjesdraaier van dienst, DJ Marcelle. Volgens Wire bestaat haar typische set uit ontplofte Bristol-techno, musique concrète, sketches van Monty Python en haar geliefde Muslimgauze, allemaal gelaagd in een dolle soep van collages, gespeeld op drie draaitafels. Zotjes". Dit vonden we op YouTube.

 

4 april 2022
Kristof Van Landschoot