The Stone Souls - Misfits

The Stone Souls - Misfits

Vorig jaar was er de controversiële film ‘The Misfits’ met Pierce Brosnan, maar Theodor Versteegen greep terug naar een veel oudere film ter inspiratie.

In ‘The Misfits’ uit 1961 speelde icoon en sekssymbool Marilyn Monroe één van haar serieuzere rollen, maar het werd wel haar laatste afgewerkte film. Ook tegenspeler Clark Gable overleed kort na de opnames. Maar dat was niet de reden waarom de Nederlandse band The Stone Souls deze prent als inspiratie nam, wel het thema van de film.

Het verhaal vertelt immers van de worsteling van eenlingen op zoek naar verbinding en hun plaats in de wereld. Klinkt bekend? Wel voor gitarist en liedjesschrijver Theodor Versteegen. Hij schreef er een nummer over. De reis is interessanter dan de bestemming. Het leven is een zoektocht, maar dat houdt het ook interessant.

Roslyn Tabor (Monroe): “Well, what do you do with yourself?”
Gaylord "Gay" Langland (Gable): “Just live.”
Roslyn: “How does anyone "Just live"?”
Gay: “Well, you start by going to sleep. You get up when you feel like it. You scratch yourself. You fry yourself some eggs. You see what kind of a day it is; throw stones at a can, whistle.”

Zo eenvoudig kan het leven dus zijn, maar eenvoudig klinkt het nummer zeker niet. De uptempo track in zes achtste maat doet denken aan iets van Calexico, maar de stem van zangeres Lina Kuipers klinkt zoals een goede whisky smaakt. En die geeft The Stone Souls een extra cachet. De song is doorspekt met bellen, trompet en natuurlijk de “surfing” en “sliding” gitaren van Versteegen.

Met Misfits wordt al het goeds van de naamloze debuutplaat bevestigd.

7 januari 2022
Marc Alenus