The Dutch - Alida Pott (buurgluurder)

The Dutch - Alida Pott (buurgluurder)

Opnieuw gaat The Dutch de kunstzinnige toer op.

The Dutch hebben een soft spot voor kunst. Dat bleek al eerder. Uit het artwork dat ze kiezen voor bij hun muziek, maar ook uit de muziek zelf, want - om maar eentje te noemen - de Nederlandse drukker-kunstenaar H.N. Werkman werd bijvoorbeeld al bedacht met een door ons gesmaakte ep

Deze single is een ode aan - de titel geeft het uiteraard al weg - Alida Pott, die van 1888 tot 1931 leefde en werkte en die een vooraanstaande rol had in het kunstenaarscollectief De Ploeg. Helaas gaf ze er - zo ging dat in die tijd vaak voor vrouwen - om familiale redenen veel te vroeg de brui aan. En het is net dat wat The Dutch zich afvraagt: waarom ze in hemelsnaam zo vroeg stopte met schilderen. 

Het is een heerlijk slome song, in de video ingeleid met Nederlandse tekst. De banjo is prominent aanwezig naast de slidegitaar en uiteraard mag de kenmerkende zang van frontman Hans Croon, ook hier - net als op 'Enter Sanctuary', bijgestaan door Fay Lovsky, niet ontbreken. Het resultaat is typisch The Dutch, maar toch ook weer net iets anders. 

In de animatievideo die Iris Frankhuizen dwaal je langs schilderijen van Alida, zoals je dat ook in een museum zou doen. Trouwens, er loopt momenteel ook een tentoonstelling rond de kunstenares in het Groninger museum. 

7 mei 2021
Patrick Van Gestel