The 925 - Flashback

The 925 - Flashback

Wij leerden The 925 (The Nine To Five) , kennen met de singles Fake Love en Get Out Of My Kitchen. En misschien nog beter tijdens de show met Rhea in de Ancienne Belgique. Ze maken sixtiesmuziek, zijn allemaal fan van The Rolling Stones, The Beatles, The Sonics, en Alice Cooper en vinden het verschrikkelijk jammer dat deze warme muziek plaats moet maken voor meer en meer elektronische snufjes en bijhorende geluiden.

Dat blijft de insteek voor de band: sixtiesgaragerock, maar dan wel in een modern jasje. Basis van The 925 zijn Jorik Van den Bosch (die begin 2020 Mooneye verliet om deze band op te richten) en Tomas Van Hove (gitarist en producer) die samen de muziek schrijven. Verder zijn er nog Bram Baele (zang), Aaron Machtelinckx (drums), Nick Maertens (bas) en sinds kort  ook Luc Heyvaerts (toetsenman - zie ook Gorki).

Achter nieuwe single Flashback zit meer dan je zou vermoeden. Want er zit een persoonlijk verhaal aan vast. Van den Bosch worstelde een tijdje met angsten die steeds erger werden en zelfs uitmondden in fysieke klachten. Iedere keer horen "Er is niets mis met je, doe gewoon eens rustig" van een psycholoog is weinig bemoedigend. Omdat het zo niet verder kon, schreef Jorik zicht in voor een tiendaags silent-meditation-retreat: tien dagen mediteren, slapen en eten, zonder één woord te zeggen. Heftig, maar het resultaat was bemoedigend en heeft de gitarist de juiste inzichten gegeven.

In zijn geval was alles terug te brengen tot verwachtigen ten opzichte van de maatschappij. Die waren altijd hoog. Er werd veel verwacht van hem, terwijl hij dat niet wou. En dan geraak je in een knoop. Gevolg is dan twijfel en paniek. Eens je je hier bij neerlegt, verdwijnen alle problemen vanzelf. Van den Bosch wil hiermee een taboe doorbreken: er zijn veel mensen met dergelijke problemen en dikwijls is er helemaal niets mis, maar moet je jezelf gewoon eens confronteren met je leven zodat je tot nieuwe inzichten komt. 

De nieuwe single werd geproducet door Rodrigo Fuentealba (The Fuzztones, Fifty Foot Combo, Manngold) en de mix was in handen van Mathias Stal. Verantwoordelijke voor de video (met onder andere beelden uit de show in de  Ancienne Belgique show) is Toon Baele.

De band gaat ook op 'Flashback-tour' en de eerste show is op vrijdag 11 maart in Café Charlatan op de vlasmarkt in Gent Van de kleine zaal, ging het daar intussen al naar de grote zaal en die is ondertussen ook zo goed als gevuld. En dat was dan nog voor dat Luc Dufourmont, de immer sympathieke frontman van Idiots, en acteur, werd aangekondigd om enkele nummers mee te zingen. Mocht je niet naar Gent kunnen, geen paniek want de komende maanden passeert de band zeker en vast ook bij jou in de buurt.

8 maart 2022
Bert Gysemans