#StraffeMadammen - Marianne Faithfull - The Ballad Of Lucy Jordan (1979)

#StraffeMadammen - Marianne Faithfull - The Ballad Of Lucy Jordan (1979)

(Straffe) Madammen met en zonder bontjas. Een weekje eigenzinnige, verschil makende dames die zeer goed weten waar naartoe.

Toen wij het nummer voor het eerst hoorden op een donkere, herfstige novemberavond op VARA Radio op Hilversum 3 bij Felix Meurders, hadden we schrik. Geen angst voor spoken of zo, maar een onbestemd griezelig sluipend gevoel van onheil dat bleef hangen eens het nummer gepasseerd was. What the hell was dit?!

Dit was Marianne Faithfull, die zichzelf helemaal opnieuw had uitgevonden en die de ervaringen van een alcolhol- en drugsverslaving had omgezet in iets van eeuwige creatieve waarde. Bij nader onderzoek bleek 'Broken English' een ware openbaring: rauw, trefzeker en raak! The Ballad Of Lucy Jordan werd in 1974 voor het eerst opgenomen door Dr. Hook & the Medicine Show en geschreven door songwriter Shel Silverstein over een dame die midlife helemaal door het lint gaat.

Silverstein vertelde in zijn songs verhalen, vaak vanuit de derde persoon, op een melodieuze manier. En ze werden nog hits ook. Of hoe noem je A Boy Named Sue van Johnny Cash of Sylvia's Mother en The Cover Of The Rolling Stone van Dr. Hook anders? Faithfull identificeerde zich onmiddellijk met het nummer, toen ze het voor het eerst hoorde in de versie van Dr. Hook, maar verbaasde zich ook over de misinterpretatie: "Some people think the story ends in suicide. In fact, although Lucy Jordan climbs onto the roof she doesn't jump but is taken away in an ambulance - to a mental hospital. When she climbs into the ambulance she is so far gone that she imagines she is riding through Paris in a sports car, something she had always dreamed about, as stated in the song." 

Faithfull is nog steeds stevig in de weer, aangezien ze in 2018 één van de beste platen van het jaar uitbracht met 'Negative Capability' en ook dit jaar bracht ze nog een nieuwe plaat uit.

15 mei 2021
Laurens Leurs