Sophie Janna - Thistle

Sophie Janna - Thistle

Een dik jaar na de debuut-ep is de Nederlandse singer-songwriter terug met een boeketje wilde bloemen.

Sophie Janna tourde met het duo The Lasses de hele wereld rond voordat ze eigen nummers op het podium durfde te delen. De ep ‘Wide World’ kwam uit aan het einde van 2021. Muziektijdschrift OOR noemde het “misschien wel het mooiste wat in Nederland op folkgebied is gemaakt." Britse muziekblog FolkRadio vond het “onmogelijk om te weerstaan.” En wij schreven: “Wil je iemand trakteren op een pakketje pure schoonheid, dan is deze plaat een prima idee.

Na het kerstliedje Fairy Lights is ze nu terug met meer schoonheid. Thistle bezingt de wilde bloemen in de berm, die bloeiden in de buurt van haar moeders huis, toen zijzelf net moeder was geworden: distels, pinksterbloem en paardenbloem. Samen vormen ze een breekbaar boeketje dat ze met veel aandacht voor detail samenstelde met gitarist Janos Koolen en toetsenist Jarno van Es in Studio Doornenburg.

In het verstilde nummer zit toch een boodschap. Janna zelf verklaart: “Toen ik een klein meisje was, leerde ik van mijn moeder alle namen van die bloemen. Het huis van mijn ouders staat meters onder zeeniveau. En elk jaar horen we dat er minder bloemen, bijen en vlinders zijn. Ik maakte me zorgen over de wereld waarin mijn kind zou opgroeien - zou hij nog al die bloemen leren kennen die er waren toen ik klein was? Met dat gevoel schreef ik dit nummer. Niet lang daarna kwam ik erachter dat ik me hoopvoller voel als ik zelf meer in actie kom. Ik ben nog steeds bang, maar als we allemaal onze stem laten horen en ons best blijven doen, kunnen we hopelijk het ergste voorkomen.”

Foto: Roosmarijn Broersen

17 juni 2023
Marc Alenus