Sonic City 2019 - zaterdag

Voorbeschouwing

Sonic City 2019 - zaterdag

Een paar dagen geleden namen we al een kijkje in wat Sonic City op donderdag en vrijdag te bieden heeft. Vandaag blikken we vooruit op de zaterdag. Die dag kun je kiezen uit maar liefst tweeëntwintig bands. Wij pikken er alvast een handvol uit.

Eerst geven we nog mee dat Sonic City dit jaar uitzwermt en ook een gratis luik omvat. Onder de noemer ‘Sonic In The City’ kun je zowel op zaterdag als op zondag vier bands meepikken in Pand.A (in hetzelfde complex aan het Conservatoriumplein als De Kreun).

Sonic City is een festival dat je muzikale honger wil prikkelen. Bekendere namen staan netjes naast onbekend talent op de affiche, en net omwille van laatstgenoemden kun je best op tijd zijn en zoveel mogelijk bands uitchecken. Zo kun je op zaterdag al om 13u de Luxemburgse rapper Maz meepikken. De jonge spraakwaterval kaapte op zowat elke talentenjacht in het Groothertogdom prijzen weg. Het lijkt ons geen slechte opwarmer van de tweedaagse marathon in Kortrijk.

De niet te missen punkrockband Mannequin Pussy werd uitgenodigd door curatoren Shame (lees ook het interview met Shame over hun curatorjob op de site van Wilde Westen). Het zootje ongeregeld uit Philadelphia is bijlange niet vernieuwend (we horen echo’s van L7 en Cocaine Piss), maar het wordt zeker een wilde bedoening. We hopen dat we niet de enigen zijn die om 14u aan het podium zullen staan, want alleen pogoën is natuurlijk ook maar een lullig zicht. In hetzelfde straatje kun je later in de namiddag ook nog Priests uit Washington meepikken.

Met Shame en Cate Le Bon als curerende partners heeft Sonic City een soort yin en yang. De ruwe kantjes van de bands, die Shame aanbrengt, worden netjes afgeveild en gepolijst door de fijnere keuzes van Cate Le Bon. Zo kun je dankzij haar de dromerige slaapkamerpop van Grimm Grimm ontdekken. We zijn benieuwd of de melancholische singer-songwriter met Japanse roots het festivalpubliek zal kunnen verleiden met zijn naief klinkende liedjes.

Whispering Sons (last-minute vervangers voor Fontaines D.C.) hoeven we niet meer voor te stellen en Thurston Moore Group evenmin, maar we geven je toch graag nog even de ‘headliners’ van de dag mee. We kijken vooral uit welke monoliet uit het recente driedubbele album ‘Spirit Counsel’ Moore (twee jaar terug zelf curator van Sonic City!) zal meebrengen naar Kortrijk.

Vooraleer Cate Le Bon te gaan zien, kun je de door haar gekozen Japanse Haris Noit even proberen. Haris Noit is een soort eenpersoons-Mystère Des Voix Bulgares, die vorig jaar een ep mocht releasen via het ultra-hippe Erased Tapes-label. De gastvrouw zelf bracht voor de zomer het gesmaakte album ‘Reward’ uit, het vijfde album van de uit Wales afkomstige Cate Le Bon. We verwachten een setje vol heerlijke indiefolk die pas zal eindigen als onze mondhoeken onze oren raken. Dat Le Bon oog (en oor) heeft voor mooie popmelodieën, blijkt ook uit haar keuze om BITW mee te nemen naar Kortrijk, voer voor wie eens een artiest in het Welsh wil horen zingen.

Alle praktische info vind je op de website van Sonic City. Zowel dagtickets als driedagenpassen zijn nog beschikbaar.

5 november 2019
Christophe Demunter