#SidGriffin - Long Ryders - Ivory Tower (1984)

#SidGriffin - Long Ryders - Ivory Tower (1984)

Sid Griffin. Wie? Wel, een gitaarmens uit de VS die naar Europa verkaste en die niet snel stilzat en behoorlijk wat projecten aan de gitaardegen reeg en intussen vooral actief was als schrijver-biograaf.

We eindigen de #SidGriffin-week, zoals we ze begonnen: met diens meest gekende vehikel, The Long Ryders.

Voor ons is dit één van de mooiste Long Ryders-nummers, helemaal in stijl van grote voorbeelden The Byrds en meer nog, veel meer, gezongen door een ex-Byrd zelf: Gene Clark. Hij richtte in 1964 samen met David Crosby en Roger McGuinn The Byrds op om twee jaar later solo te gaan in een carrière met te weinige ups en te veel downs. Maar zijn songs zijn nog steeds van goudwaarde voor eenieder die singer-songwriters met enige countryfeel gunstig bejegent.

Hij overleed in 1991 op veel te jonge leeftijd (slechts zevenenveertig). Het nummer werd geschreven door Barry Shank, de eerste bassist van The Long Riders, die samen met Sid Griffin was overgekomen van The Unclaimed. Ze haalden de groepsnaam van de film 'The Long Riders' van Walter Hill en schreven een brief aan acteur Stacy Keach, die in de fillm meespeelde, maar die ook verantwoordelijk was voor de productie. Ze vroegen toestemming om de naam te gebruiken. Keach was positief, maar stelde voor om juridische redenen een andere spelling te hanteren waardoor de Riders plots Ryders werden. En het gebruik van de Y werd ook nog eens een extra argument omdat het een eerbetoon betekende aan the Byrds.

5 juni 2022
Laurens Leurs