#SchoolStart - Chuck Berry - School Days (1957)

#SchoolStart - Chuck Berry - School Days (1957)

Net september en de boekentasjes en brooddoosjes zijn - hopelijk - weer netjes gevuld. Zeven songs over het wel en wee van het schoolgaan.

Om de schoolweek te eindigen een oldie but goldie van huis van vertrouwen Chuck Berry.

Dit nummer gaat over het leven op de middelbare school in de jaren vijftig. Tieners waren de doelgroep voor de meeste rockmuziek in die tijd, en sluwe Berry, dertig jaar oud, toen hij het nummer schreef, wist dat hij veel platen kon verkopen door dit publiek aan te spreken. Schooldagen waren niet veel veranderd sinds hij daar was. Dus zijn verhaal over hoe je de hectische dag doorkomt terwijl je nadenkt over dansen en bij je meisje zijn, was nog steeds relevant. In één schijnbaar simpele song illustreert Berry het tienerleven in een rock-‘n-rollstijl met alle verlangens in de tweede helft van de jaren vijftig van vorige eeuw: opstaan in de ochtend, naar school en achteraf naar de lokale hangplek voor een frisdrank en een munt in de jukebox voor de laatste (r-‘n-r-)hit want: “you've got rock & roll / and that's all you really need.” 

De titel komt niet voor in de tekst. Dus velen denken ten onrechte dat de titel de eerste regel is van het laatste couplet: "Hail, hail, rock 'n' roll." Die regel werd gebruikt als titel voor een rockdocumentaire uit 1988 met Berry. De stops en starts in dit nummer roepen de aard van de middelbare school op, waar je van de ene klas of activiteit naar de andere gaat. Berry herinnerde zich een grote verandering van de basisschool, waar hij de hele dag in dezelfde kamer verbleef, naar de rondreizende routine op de middelbare school.

School Days was Berry's eerste hit in het VK. Hij bracht in 1971 een vervolg uit genaamd Lonely School Days (Version 2).

10 september 2023
Laurens Leurs