#RockNFiets - Spinvis - Bagagedrager (2002)

#RockNFiets - Spinvis - Bagagedrager (2002)

Met de Vuelta nog in volle gang zoeken we deze week zeven fietsliedjes. De koers in de rock-‘n-roll.

Er wordt wat afgefietst (gekoerst) in de Lage Landen en als we met Het Zesde Metaal een Vlaamse fietssong voorlegden, moeten we ook even boven de Moerdijk piepen voor een welgemikte fietsode in de vorm van Bagagedrager, een nummer van de Nederlandse muzikant Spinvis.

Het nummer verscheen op het debuutalbum 'Spinvis' uit 2002. Dat jaar werd het nummer uitgebracht als de derde en laatste single van het album. Bagagedrager is geschreven en geproduceerd door Spinvis onder zijn echte naam Erik De Jong. Hij raakte geïnspireerd voor het nummer na het horen van Fly Like An Eagle van de Steve Miller Band, volgens hem "Zo'n lekker lang nummer met van die nauwelijks veranderende akkoordenschema's en ik besloot ook zoiets te gaan maken."

Hij begon in 1999 met het werk aan het nummer, wat volgens hem belangrijk was in het ontstaan van Spinvis: "Het was voor het eerst dat ik zo'n liedje maakte. Toen was Spinvis wel gevormd." Bagagedrager werd een klein hitje in Nederland en Vlaanderen. De Top Veertig werd niet gehaald. De single bleef steken op de twintigste plaats in de Tipparade. Daarnaast kwam het in de Mega Top Honderd tot plaats vijfenzeventig en is het een veel gespeeld nummer op Studio Brussel en Radio 1. 

Het nummer is voor Spinvis een van zijn favoriete nummers om live te spelen. Hij vertelde hierover in een interview: "Bagagedrager heb ik al tienduizend keer gezongen. Toch krijg ik er nooit genoeg van, want elke keer als we het anders arrangeren, dan wordt het een ander nummer. En het is ook een tekst waar ik nog steeds niets van begrijp. Ik kan het op mijn tachtigste nog zingen en er weer iets nieuws in vinden." Zo speelde hij het nummer in een mash-up met Twee Meisjes van Raymond van het Groenewoud in het VRT-praatprogramma 'De Laatste Show'.

Bagagedrager verwijst naar al wat iemand met zich meedraagt in zijn leven (de "bagage"). In dit lied blik je (de luisteraar via de zanger) terug op allerlei herinneringen die je hebt en dingen die je hebt meegemaakt. Mooie beeldspraak.

16 september 2023
Laurens Leurs