Rock en Seine 2017: zondagse snoepjes

Voorbeschouwing

Aah la France, het land van de liefde, de romantiek, maar ook van de beestige festivals. Na Main Square Festival, Les Vieilles Charrues en zelfs Lollapalooza Paris kunnen de fransozen nog een allerlaatste keer de dansbenen losschudden aan de oevers van de Seine. De historische tuinen van het Parc de Saint-Cloud worden er nog eens omgetoverd tot een walhalla van rock- en moderne muziek. En wij zullen erbij zijn. Naar gewoonte geven wij nog even de meest veelbelovende acts mee. Is Frankrijk u toch te ver? Dan weet u alvast welke toppers u zal mislopen!

Zondag

Een festival is… nieuwe bands ontdekken. Op een festival als Rock en Seine, waar een wereldse keuken gerechten uit verschillende landen bereidt, kunnen wereldse bands echt niet ontbreken. We nemen dan ook maar wat graag een kijkje bij Djmawi Africa. Dit Algerijnse octet brengt een mix van verschillende stijlen, met de nadruk op Gnawamuziek, Chaabi, klassieke muziek en reggae. Maar luistert u vooral zelf.

Belgisch talent in Frankrijk? Zeker en vast! Roméo Elvis zakt zondag met Le Motel af naar de oevers van de Seine om er ons Belgenlandje te vertegenwoordigen. Op Couleur Café bewees hij al dat hij het talent en de ballen had om het verder te schoppen dan Brussel. Et voila, hij heeft het ook effectief verder geschopt; zo’n 300 km verder, om precies te zijn. Wij hopen alvast dat hij zijn opblaasbare krokodillen weer bij zich heeft om te stagediven!

En er staat nog meer goede hiphop op het programma. Dit keer mogen we de koning der Ierse hiphop met open armen ontvangen. Rejjie Snow mag dan misschien piepjong zijn (hij mocht dit jaar vierentwintig kaarsjes uitblazen), toch viel hem de eer te beurt om het voorprogramma van Kendrick Lamar, Madonna en Action Bronson in te vullen. Straf voor iemand die nog niet eens een album onder de arm heeft, al zou dat wel in de maak zijn. Zijn debuutplaat ‘Dear Annie’ zou eind dit jaar nog uitkomen.

Na een tweeëntwintig (!) jaar durende stilte brachten de mannen van Slowdive in mei ein-de-lijk een nieuwe plaat op de markt. Die bevatte alles wat Slowdive tot Slowdive maakt: dromerige soundscapes, ijle drums en een lichtminimalistische ondertoon. Geen speciale verrassingen, wel meer dan we hadden kunnen dromen. Daar leken de programmatoren van de Europese festivals het mee eens te zijn. Ze touren opnieuw volop doorheen het Europese continent, met passages op Rock Werchter en Rock en Seine tot gevolg.

Het festivalweekend willen we gaarne afsluiten met een Britse indiepopband, die u allen welbekend in de oren klinkt. We hebben het natuurlijk over The xx. Ze schitterden deze week nog op de Pukkelpopweide, waar ze de Belgische harten al wisten te veroveren vanaf de eerste noot van Intro, en deze nog lang na de langgerekte ‘love’ in Angels wisten vast te houden. We kunnen alleen maar hopen dat de passage op Rock en Seine van hetzelfde kaliber is.

23 augustus 2017
Jeroen Poelmans