Rock en Seine 2017: zaterdagse muziekgrillen

Voorbeschouwing

Aah la France, het land van de liefde, de romantiek, maar ook van de beestige festivals. Na Main Square Festival, Les Vieilles Charrues en zelfs Lollapalooza Paris kunnen de fransozen nog een allerlaatste keer de dansbenen losschudden aan de oevers van de Seine. De historische tuinen van het Parc de Saint-Cloud worden er nog eens omgetoverd tot een walhalla van rock- en moderne muziek. En wij zullen erbij zijn. Naar gewoonte geven wij nog even de meest veelbelovende acts mee. Is Frankrijk u toch te ver? Dan weet u alvast welke toppers u zal mislopen!

Zaterdag

Een knappe mademoiselle, gekleed in een zwart-witte jurk? Neen, we spreken niet over de duivelse non Valak uit The Conjuring 2, maar over Jain natuurlijk. Hoewel geboren in Toulouse, bracht deze jongedame het grootste deel van haar jeugd door in het buitenland. Toen ze amper zestien jaar oud was, stak ze het nummer Come in elkaar, dat uiteindelijk in 2015 zou uitgroeien tot megahit. Sindsdien bracht ze steevast zweterige, uiterst melodische plaknummers uit die maanden in je hoofd blijven hangen. Van Despacito-kaliber, zeg maar.

Dat Zweden kanjers zijn, wisten we natuurlijk al langer. ABBA, Avicii, Tove Lo en Swedish House Mafia bewezen al eerder dat Zweedse muzikanten tot de wereldtop behoren. Ook Little Dragon  - we hopen dat deze naam toch een belletje bij u doet rinkelen - timmert steevast aan de weg naar succes. Sinds het debuutalbum in 2007 brachten ze al vijf (!) albums uit, stuk voor stuk topplaten. Ook het meest recente album ‘Season High’ was er weer boenk op.

Als een plaat op dit eigenste moment tot "Album of The Year" zou moeten worden gekroond, dan zou ‘Big Fish Theory’ het wellicht net moeten afleggen voor Kendrick Lamars ‘DAMN.’ Jammer, want Vince Staples is op dit moment zonder meer één van de meest interessante figuren in de hiphopwereld. In zijn nog prille carrière (in 2014 bracht hij pas zijn eerste ep uit) werkte hij al samen met met onder meer Kendrick Lamar, Gorillaz, Kilo Kish, Flume, Earl Sweatshirt en Tyga. In juni bracht hij nog ‘Big Fish Theory’ uit, één van de meest gewaagde en vooruitstrevende rapalbums die 2017 tot nu toe heeft voortgebracht. Wij zullen alvast ruim van tevoren klaarstaan om toch maar de beste plaatsen te veroveren.

Dan is er nog indierock van de bovenste plank. The Kills hebben eigenlijk geen introductie nodig, maar toch. Toen de bands van zowel de Amerikaanse Alison Mossart als van de Britse Jamie Hince beide het loodje legden, kwamen de twee op het geniale idee om een duo te vormen. Na wat uitwisselen van muzikale ideeën kwamen ze tot de eerste nummers. Die nummers vormden een eerste album, en één album werden er vijf. En nu staan ze verdorie op Rock en Seine!

De Mercury Music Price, zes Brit Award-nominaties, vijf Grammy-nominaties en nog twee Mercury Music-nominaties tonen aan dat PJ Harvey echt een straffe madam is. Ok, haar allereerste optreden onder haar huidige naam was rampzalig; zo rampzalig dat ze de muziek moesten uitzetten wegens het wegjagen van de hotelgasten. Gelukkig is ze sindsdien een heel eind gekomen. Ze is puur, rauw en buitengewoon eerlijk, en dat al elf albums lang! Need we say more?

22 augustus 2017
Jeroen Poelmans