Rock en Seine 2017: vrijdagse feesttips

Voorbeschouwing

Aah la France, het land van de liefde, de romantiek, maar ook van de beestige festivals. Na Main Square Festival, Les Vieilles Charrues en zelfs Lollapalooza Paris kunnen de fransozen nog een allerlaatste keer de dansbenen losschudden aan de oevers van de Seine. De historische tuinen van het Parc de Saint-Cloud worden er nog eens omgetoverd tot een walhalla van rock- en moderne muziek. En wij zullen erbij zijn. Naar gewoonte geven wij nog even de meest veelbelovende acts mee. Is Frankrijk u toch te ver? Dan weet u alvast welke toppers u zal mislopen!

Vrijdag

Als we de weergoden mogen geloven, zullen we vrijdag zonder meer zwoegen en zweten bij temperaturen van om en bij de zevenentwintig graden. Desondanks nemen we liefst geen risico’s, dus stappen we maar wat graag de hel van The Pretty Reckless binnen. ‘Gossip Girl’ Taylor Momsen zal onze harten wel weten te verwarmen. De vlammende gitaren en schorre keelklanken doen de rest.

Hoewel headliner At The Drive-In als volgende act de meest voor de hand liggende keuze is, laten we hen zonder enig schuldgevoel links liggen, daar wij hen vorig jaar nog bezig zagen op Rock Werchter en Pukkelpop. In plaats daarvan brengen we maar wat graag een bezoek aan het Franse wonderkind FKJ. Toegegeven, zijn artiestennaam doet zijn muziekstijl geen geweld aan. French Kiwi Juice brengt letterlijk een smoothie van genres: jazz, elektro, funk en soul passeren allen de revue. U kan zich nu wellicht allerminst voorstellen hoe dat zal klinken. Wel, Skyline geeft al een aardig idee.

Zoals u weet, is kiezen op een festival ook verliezen. Op het hoofdpodium vindt u Franz Ferdinand; u weet wel, de genieën achter Take Me Out, het meest geprezen indierocknummer van 2004. Maar vrijwel tegelijkertijd kan u ook gaan voor de heren van het meer onbekende, maar daarom niet mindere Allah-las. Zonnige garagerock die je regelrecht terugkatapulteert naar de late sixties, daar kunnen we toch geen nee tegen zeggen?

Vervolgens gaan we graag eens een kijkje nemen bij MØ. Haar kunde werd al snel duidelijk na samenwerkingen met Major Lazer, DJ Snake, Snakehips en Iggy Azalea. Ook solonummers als Final Song groeiden met het grootste gemak uit tot ware radiohits. Begin dit jaar bewees ze tevens met een eigenzinnige versie van Childish Gambino’s Redbone op BBC Radio 1 dat ook covers een makkie zijn. Dat belooft voor haar passage op Rock en Seine!

Afsluiten doen we zonder enige twijfel met het elektronicawonder Flume. De jonge Australiër heeft sinds de doorbraak met zijn debuutalbum allerminst stilgezeten. Met een tweede album (‘Skin’), 4 ep’s en tal van remixen voor muzikale zwaargewichten zoals Disclosure, Lorde en Arcade Fire onder de arm wist hij in no time zowat heel de wereld te veroveren. Een ding staat vast: dit wordt een meer dan waardige afsluiter van een drukke eerste dag.

21 augustus 2017
Jeroen Poelmans