#RIPTerryHall - The Specials - Friday Night Saturday Morning (1981)

#RIPTerryHall - The Specials - Friday Night Saturday Morning (1981)

Op de valreep van 2022 verloren we een bepalende muzikale figuur die ons met enige regelmaat behoorlijk wist te charmeren.  Een week eerbetoon aan Terry Hall (19 maart 1959 – 18 december 2022).

Laten we dit erbetoon afsluiten met misschien wel ons favoriete Specials-nummer of toch eentje die, wanneer of waar je hem ook hoort, altijd deugd doet.

Onlangs op weg naar Antwerpen kwam het plotsklaps op de radio en de hemel brak wijd open. Een ogenschijnlijk simpel liedje maar zo mooi. En bovendien het B-kantje van Ghost Town. Wat een weelden als je dit soort songs als een B-kant kan weggeven en niet meeneemt op de overigens voortreffelijke tweede lp van The Specials, 'More Specials', die een stuk Stürm und Drang achterliet om te gaan voor gelaagde en avontuurlijke songs, die een heel stuk verdergingen dan de ska van de eersteling.

Niet lang na een rampzalige tour door de Verenigde Staten valt de groep uit elkaar en gaan Hall, Lynval Golding en Neville Staple verder onder hun bijnaam in de groep Fun Boy Three en Dammers dokkert verder onder de naam The Special AKA. The Specials zouden af en aan terug bij elkaar komen, altijd zonder Jerry Dammers en vanaf 2008 terug met originele voorman Terry Hall en in 2019 zelfs met een nieuwe plaat ‘Encore’, die leidde tot een nieuwe tour die door Covid19 helaas onderbroken werd. En nu kan het dus niet meer, nu Hall het tijdelijke met het eeuwige verwisselde.

22 januari 2023
Laurens Leurs