#RIPTerryHall - The Specials - Ghost Town (1981)

#RIPTerryHall - The Specials - Ghost Town (1981)

Op de valreep van 2022 verloren we een bepalende muzikale figuur die ons met enige regelmaat behoorlijk wist te charmeren.  Een week eerbetoon aan Terry Hall (19 maart 1959 – 18 december 2022).

De zwanenzang van de meest opwindende en wat ons betreft beste two-tonegroep. En de lat ligt daar niet gering hoog. Het verhaal van Coventry, een ambitieuze industriestad in de sixties, die begin jaren tachtig compleet in de touwen hing en waarbij de maatschappelijke onrust tot een maximum steeg met een ultra-conservatieve regering onder leiding van Margaret Thatcher, die er nog eens de zweep op legde.

Geschreven door brein en toetsenman Jerry Dammers en opgenomen in diens appartement in Tottenham, Londen. En net zoals het stadje, dat hij beschreef, lag ook die groep, The Specials, op apegapen, want de drie frontmannen Neville Staples, Lynval Golding en Terry Hall besloten om de groep te verlaten voor het nieuwe project Fun Boy Three. Dammers in 2008: "Ghost Town was about the breakup of The Specials. It just appeared hopeless. But I just didn't want to write about my state of mind so I tried to relate it to the country as a whole. In Liverpool, all the shops were shuttered up, everything was closing down. In Glasgow there were little old ladies on the streets selling their household goods."

Een spookachtig nummer met een jazzy downbeat was het resultaat en een - o ironie, wat hen daarvoor amper lukte - regelrechte nummeréénhit. Er kwam nog een doorstart met de resterende leden als The Special AKA, die ondanks wereldhit Free Nelson Mandela en een lp 'In The Studio' tenonderging aan schulden. Dammers speelt het nummer met zijn huidige Spatial AKA Orchestra, waar het omgedoopt werd tot Ghost Planet.

18 januari 2023
Laurens Leurs